Frankrijk: militaire steun Rwanda aan M23-rebellen moet stoppen (CongoForum)

NEW YORK – “Frankrijk is verontrust over de militaire steun van Rwanda aan M23 en de voortdurende aanwezigheid van Rwandese soldaten op Congolees grondgebied. Wij veroordelen deze situatie. Er moet een einde komen aan die steun en die aanwezigheid.” Dat verklaarde Nicolas de Rivière donderdag in de VN-Veiligheidsraad. Hij vertegenwoordigt Frankrijk in de Veiligheidsraad.

De Franse regering maakt zich zorgen over de toenemende spanningen in Oost-Congo. De rebellen van M23 blijven een aantal plaatsen bezetten. Parijs wil dat de rebellen deze plaatsen verlaten en dat ze zich begeven naar kantonnementen.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS stelden woensdag sancties voor tegen twee personen van M23 en de FDLR. Die sancties hebben te maken met wreedheden in het oosten van de DR Congo.

In de Veiligheidsraad pleitte Frankrijk voor een ‘nauwe samenwerking’ tussen de Congolese overheid en Monusco om een verantwoorde terugtrekking van de blauwhelmen mogelijk te maken. De Congolezen dringen aan op de versnelde terugtrekking van de blauwhelmen. Frankrijk vindt dat VN-topman Antonio Guterres in dat verband voorstellen formuleerde ‘die in de goede richting gaan’.

Wanneer de vredesmacht is vertrokken, zal Congo zelf de veiligheid moeten verzekeren van zijn bevolking.

© CongoForum, 29.09.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Chickenonline via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.