Goudwinning Grote Meren: Sama Lukonde wil traceerbaarheid verbeteren (CongoForum)

KINSHASA – Eerste minister Jean Michel Sama Lukonde riep alle lidstaten van de Internationale conferentie van het Grotemerengebied (ICGLR) gisteren op om de traceerbaarheid van goud in hun regio te verbeteren. Hij deed de oproep bij de opening van het Regionale Forum over goudwinning, dat aanstaande vrijdag in Kinshasa wordt afgesloten, melden Radio Okapi en Mediacongo.

Volgens Sama Lukonde is een betere traceerbaarheid nodig om een meer verantwoordelijke, ethische en duurzame handel in goud te bevorderen. Op het forum in Kinshasa zal meer strategisch worden nagedacht over de ambachtelijke en kleinschalige goudwinning in de hele regio. De deelnemers moeten bedenken hoe een betere strategie kan worden toegepast om vrede, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling in het gebied van de Grote Meren te waarborgen.

Het forum wil ook bijdragen aan de inspanningen om het potentieel van de goudsector als motor van economische groei en ontwikkeling in het Grotemerengebied te realiseren.

“Zulke bijeenkomsten zijn ook een gelegenheid om de balans op te maken van de inspanningen van elk van de lidstaten om de transparantie en de verantwoorde toeleveringsketen bij de winning van en de handel in ambachtelijk goud te verbeteren, door de kansen en sterke punten van elk van de lidstaten te benadrukken, zodat deze strategie alle kans van slagen heeft”, benadrukte de minister van Mijnbouw, Antoinette N’Samba. Zij betreurt dat de DR Congo werd aangevallen door Rwanda, lid van de ICGLR.

De ICGLR en haar lidstaten hadden zich op 7 december 2018 geëngageerd voor de uitvoering van de strategie voor artisanale en kleinschalige goudwinning, na de goedkeuring ervan door de diverse ministers van Mijnbouw.

© CongoForum, 13.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.