Gratis kraamzorg in Kinshasa wordt hier en daar gegeven (CongoForum)

KINSHASA – De gratis kraamzorg in Kinshasa is in sommige gezondheidscentra al ingevoerd, terwijl andere nog bezig zijn met de laatste aanpassingen. Verslaggevers van Radio Okapi merkten dit op tijdens een bezoek aan enkele gezondheidscentra in de hoofdstad.

“De gratis kraamzorg is ingevoerd. Op dit moment zijn er vrouwen in handen van vroedvrouwen en anderen zijn al bevallen. We hebben ze gratis verzorgd”, bevestigt Ghislain Kabange, medisch directeur van het gezondheidscentrum van Bangu in de gemeente Ngaliema.

Marie, eind dertig, wist niets van de gratis kraamzorg. Toen ze kwam bevallen, werd haar verteld dat de kraamkliniek gratis was. Ze kon het geld sparen dat in eerste instantie voor kraamkosten bestemd was: “Ik kwam bevallen en ze vertelden me ter plekke dat de kraamkliniek nu gratis was. Ik ging eerst naar de kassa, maar de artsen zeiden dat ik mijn geld mocht houden”.

In andere ziekenhuizen worden nog de laatste aanpassingen gedaan voor het besluit van de regering wordt uitgevoerd, zeggen de verantwoordelijken.

De president lanceerde op 5 september gratis kraamzorg en zorg voor pasgeborenen in Kinshasa. Minstens 320 gezondheidscentra en 50 algemene ziekenhuizen zijn betrokken bij dit programma, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Hetzelfde ministerie roept mensen op om *151# in te toetsen op hun mobiele telefoon om de ziekenhuizen in Kinshasa te identificeren die zijn geselecteerd als onderdeel van het programma.

© CongoForum, 12.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.