Grote verontwaardiging over aanhouding journalist Stanis Bujakera (CongoForum)

KINSHASA – De mensenrechtenorganisatie VSV (La Voix des Sans Voix pour les droits de l’homme) is erg ongerust over het lot van journalist Stanis Bujakera die vrijdagavond werd aangehouden. Bujakera werkt voor Actualité.cd en is ook correspondent van Jeune Afrique in de DR Congo.

In de aanloop naar de nieuwe verkiezingen is dit een achteruitgang voor de presidentsverkiezingen, zegt VSV. Bovendien wordt de bewegingsvrijheid van de journalist duidelijk ingeperkt. Hij was namelijk op de luchthaven van Ndjuli om een vlucht naar Lubumbashi te nemen.

VSV is niet te spreken over de druk die op Bujakera wordt uitgeoefend opdat hij bepaalde informatiebronnen zou prijsgeven, schrijft Actualité.cd. De organisatie vindt dat de autoriteiten en het gerecht alles moeten doen om de moord op opposant Chérubin Okende op te helderen in plaats van een journalist lastig te vallen die gewoon zijn werk deed. VSV eist de onmiddellijke vrijlating van Bujakera.

Journalisten, mensenrechtenactivisten, opposanten, mensen uit het middenveld en westerse diplomaten vragen allemaal om de vrijlating van Stanis Bujakera. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN is ook ongerust over de feiten.

Bujakera zit opgesloten bij het parket in Kinshasa-Gombe. Zijn advocaat heeft om zijn voorwaardelijke vrijlating gevraagd.

© CongoForum, 14.09.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van David Schwarzenberg via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.