Grotemerenconferentie: toezicht op artisanaal ontgonnen goud moet veel strakker (CongoForum)

KINSHASA – Vertegenwoordigers van elf lidstaten van de Internationale Grotemerenconferentie (CIRLG) hebben drie dagen lang in Kinshasa overlegd over de vraag hoe de strategie op het gebied van de ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw voor goud in de diverse landen kan worden geharmoniseerd en uitgebreid. Dat meldt Digital Congo.

Het forum vond plaats van 12 tot 15 september in het Hilton-hotel in Kinshasa. Er werden aanbevelingen gedaan waaronder de noodzaak om in de strijd tegen de grensoverschrijdende mijnbouwfraude en smokkel op basis van een protocol voor gerechtelijke samenwerking tot een nauwe samenwerking te komen tussen de lidstaten. Ook moet er werk worden gemaakt van een sanctiemechanisme om lidstaten te verplichten wederzijds overeengekomen regionale initiatieven te respecteren en te realiseren.

Het is dan ook de taak van de Internationale Grotemerenconferentie om een toezichtssysteem op te zetten voor artisanaal ontgonnen goud. Verder moeten de lidstaten ambachtelijke mijnwerkers ertoe aansporen om coöperaties te vormen en een plan opstellen om de risico’s van het gebruik van kwik te beperken.

De Congolese minister van Mijnbouw, Antoinette N’samba, benadrukte in haar slotopmerkingen nogmaals de noodzaak om de aanbevelingen van het forum om te zetten in tastbare actie en zo een mooie toekomst te creëren. “Samen hebben we de kracht om de goudsector te transformeren, mijnfraude en smokkel uit te roeien en elkaars grenzen te respecteren om zo onze natuurlijke economieën te verbeteren”, aldus de Minister van Mijnen.

© CongoForum, 18.09.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.