Ituri: 100 voertuigen lange tijd geblokkeerd door moerassige modderpoelen (CongoForum)

LOPA – Een honderdtal voertuigen staat sinds vorige week vast op het traject Lopa-Iga Barrière van de Route nationale 27 in het territorium Djugu (Ituri), zo waarschuwden enkele weggebruikers maandag. De provinciale autoriteiten hebben verzekerd dat er maatregelen worden genomen om het verkeer op deze weg weer vlot te laten verlopen, aldus Radio Okapi.

Vier grote moerassige modderpoelen blokkeren de weg die veel steden in het oosten van de DR Congo bevoorraadt. Het gaat onder meer om Linji, bij de Tsuru-rivier, en Lopa. Gebruikers van deze weg maken zich zorgen over de gevolgen voor het transport van goederen en de levering van levensmiddelen aan de stad Bunia, verschillende andere handelscentra in Ituri en zelfs de provincies, als deze situatie voortduurt.

De hygiënische omstandigheden ter plaatse zijn erbarmelijk wegens het grote aantal mensen dat vastzit in de modderpoelen, zei een lokale bewoner met wie Radio Okapi contact opnam. “Er zitten hier veel mensen vast. Er is niet eens een plek voor chauffeurs om zich te ontlasten”, vervolgde hij.

De weg Lopa-Iga Barrière werd twee maanden geleden hersteld met geld van de provinciale overheid. Twee maanden later klagen de gebruikers over de modderpoelen. De vereniging van transporteurs van Ituri roept de regering op om de voertuigen weer op weg te zetten en ervoor te zorgen dat de weg heropend kan worden.

Steeve Sengida, adjunct-kabinetschef van de gouverneur, zegt dat er al stappen zijn ondernomen om de situatie op te lossen: “We hebben een paar weken geleden een onderhoudscontract getekend. En nu zijn we bezig met het uitrollen en opstarten van de werkzaamheden, zodat we de gevolgen van het regenseizoen op dit traject van Lopa tot Fataki kunnen beperken. We staan op het punt om de apparatuur in te zetten en heel snel de schade te beperken”.

Economische spelers blijven bij de centrale overheid pleiten voor het verharden van deze weg, die van nationaal en subregionaal belang is. Dit stuk weg is belangrijk voor de staatskas op grond van de verschillende belastingen en heffingen die transporteurs moeten betalen.

© CongoForum, 20.09.23 (rk)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.