Kinshasa: Confucius-instituut van Congolese Diplomatieke Academie viert vijfde verjaardag (CongoForum)

KINSHASA – Het ‘Confucius-instituut’ van de Congolese Diplomatieke Academie (ADC) is sinds 2018 gevestigd in Kinshasa, in het ministerie van Buitenlandse Zaken, en bestaat dus al een half decennium. Het vierde onlangs zijn vijfjarige bestaan in de Salon Rouge van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toespraken, applaus, muziek en een Kung-Fu demonstratie begeleidden de ceremonie, bericht Actualité.cd.

Zhao Bin, ambassadeur van China in de DR Congo, prees tijdens de ceremonie de inspanningen van Congolezen en Chinezen uit alle lagen van de bevolking voor hun steun en hulp bij de ontwikkeling van het Confucius-instituut en de menselijke en culturele uitwisselingen tussen de twee landen, die voor Congolezen een venster hebben geopend om Chinees te leren en de Chinese cultuur te leren kennen.

“In de afgelopen vijf jaar heeft het Confucius-instituut, dankzij de gezamenlijke inspanningen van beide partijen, geleidelijk het bereik van het Chinese taalonderwijs in de DR Congo uitgebreid, de kwaliteit van het gestandaardiseerde en professionele onderwijs verbeterd, rijke en gediversifieerde uitwisselingsactiviteiten georganiseerd en het opleidingsmodel “Chinese taal plus beroepsvaardigheden” onderzocht, wat een belangrijke bijdrage leverde aan de verdieping van de culturele uitwisselingen en de onderwijssamenwerking tussen onze twee landen”, aldus de ambassadeur.

Deze samenwerking tussen China en de DR Congo strekt zich ook uit tot andere sectoren, waaronder de bouw en mijnbouw. Kinshasa verwacht dat de bouw van het cultureel en artistiek centrum voor de landen van Centraal-Afrika, een geschenk van de Chinese regering, tegen het einde van het jaar zal zijn afgerond.

“Onlangs heb ik de ‘Chinese Government Scholarship’ en de ‘Mulan Scholarship’ uitgereikt aan de 59 Congolese prijswinnaars die hun wens en aspiratie voor opleiding en uitwisseling in China kenbaar hadden gemaakt. Aan de andere kant ben ik persoonlijk bezig Lingala te leren en heb ik mezelf “Buatu moko” genoemd in de hoop samen met onze Congolese vrienden op dezelfde boot naar wederzijds begrip en inspiratie te varen”, voegde ambassadeur Zhao Bin eraan toe.

Hij voegde eraan toe: “China zal de ontwikkeling van het Confucius-instituut met al zijn inspanningen blijven steunen en zal jonge Congolezen meer mogelijkheden bieden voor uitwisseling en opleiding in China. Ik hoop dat het instituut de historische kansen zal kunnen grijpen die de uitvoering van de belangrijke consensus tussen onze twee staatshoofden biedt. En ik hoop dat het een grotere bijdrage zal kunnen leveren aan de onderwijssamenwerking en culturele uitwisselingen tussen onze twee landen”.

Als onderdeel van het evenement gaven studenten van het Confucius-instituut van de Congolese Diplomatieke Academie een aantal demonstraties aan de gasten. Er was ook een finale van een liedjeswedstrijd in het Chinees. Een tiental jonge studenten gaf optredens die werden beoordeeld door een jury.

Mirda-Carol Diesse Kalusomoka en Muhindo Vosi Trésor behaalden de eerste plaats; Vuningoma Joël, Dako Nvale en Kyamusokya Cyprien werden tweede; Merveille Lanze, Nathan Musubao, Mercia Mapenza, Baruch Mabuaka en Marco Abedi eindigden op de derde plaats.

Het Confucius-instituut werd op 8 augustus 2018 officieel geïnstalleerd in Kinshasa, na de ondertekening van partnerschapsovereenkomsten die de Diplomatieke Academie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de DR Congo verbinden met het hoofdkwartier van het Confucius-instituut en de South Central University in de Volksrepubliek China.

Het doel van deze overeenkomsten is om de onderwijssamenwerking tussen de twee landen te versterken, het onderwijs van de Chinese taal te ondersteunen en te bevorderen en het wederzijds begrip tussen het Chinese en Congolese volk te vergroten, in overeenstemming met de wet- en regelgeving van het Confucius-instituut.

© CongoForum, 21.09.23 (rk)

Beeld – bron: Congolese Diplomatieke Academie (ADC)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.