Kinshasa: opposant Salomon Idi Kalonda overgebracht naar medisch centrum voor behandeling (CongoForum)

KINSHASA – Salomon Idi Kalonda, opposant en speciaal adviseur van Moïse Katumbi, is afgelopen dinsdag voor behandeling overgebracht van zijn gevangeniscel naar een medisch centrum. Dat meldt Radio Okapi. Het was een van zijn advocaten die erop wees dat de gezondheidstoestand van Idi Kalonda in de gevangenis was verslechterd, nadat verschillende verzoeken om een voorlopige vrijlating waren afgewezen door militaire rechtbanken.

Salomon Idi Kalonda werd op dinsdag 30 mei 2023 gearresteerd op de luchthaven van N’djili. Na een paar dagen bij de militaire inlichtingendienst werd hij overgebracht naar de militaire gevangenis van Ndolo, nadat hij was doorverwezen naar de auditeur-generaal van het leger (FARDC).

De eerste hoorzitting vond plaats op 17 augustus. Er waren drie aanklachten tegen Salomon Idi Kalonda: allereerst werd hij beschuldigd van verraad in oorlogstijd; daarnaast was er het aanzetten van een soldaat tot daden die in strijd zijn met de plicht of discipline; en tot slot zou hij de geheimhouding van de nationale defensie geschonden hebben doordat hij aan een geheim document geraakt was.

In een gesprek met de pers op 5 juni noemde kolonel Kangoli Ngoli, juridisch adviseur van de militaire inlichtingendienst, nog drie aanklachten tegen Salomon Kalonda: illegaal bezit van vuurwapens en oorlogsmunitie, het aanzetten van militair personeel tot handelingen die in strijd zijn met hun plicht en discipline en de ondermijning van de staatsveiligheid.

Voor de laatste beschuldiging had kolonel Kangoli Ngoli de verdachte ervan beschuldigd contacten te hebben onderhouden met de M23-rebellen en Rwandese functionarissen “met als doel het regime in de Democratische Republiek Congo met alle mogelijke middelen omver te werpen”.

De auditeur-generaal van de FARDC bevestigde de aanklacht over het illegale bezit van vuurwapens en oorlogsmunitie niet. Het wapen zou hebben toebehoord aan de lijfwacht van gewezen premier Augustin Matata Ponyo.

© CongoForum, 14.09.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.