Kinshasa: straten komen tot leven dankzij jonge artiesten (CongoForum)

KINSHASA – In het hart van Kinshasa leeft de cultuur. Op de muren, in de houding van mensen, in de woorden van rappers, op de ritmes van hiphop. Het is geen geheim dat Kinshasa bruist van activiteit en dat de jongeren de meest fervente ambassadeurs zijn, schrijft Actualité.cd.

Zodra je voet zet in een van de stadswijken van de hoofdstad, voel je de tomeloze energie van de jongeren van Kinshasa. De straatmuren zijn levende doeken die voortdurend worden vernieuwd door graffiti. De manier waarop ze zich kleden, hun muziekkeuze, de manier waarop ze zich uitdrukken: alles is een lofzang op de stedelijke kunst.

2 september 2023 was niet zomaar een datum op de kalender. Het was de afsluiting van de eerste editie van het “Kinshasa Urban Arts Fest” in het cultureel centrum in Lemba. Die dag veranderde het centrum in een heus openluchtpodium. De muren, eerder geanimeerd door kunstenaars van het Moyindo Tag-collectief, vertelden verhalen. Verhalen over evolutie, veranderende percepties en acceptatie.

Tata Nizoo, graffitikunstenaar en drijvende kracht achter het festival, herinnert zich dat urban art in de begindagen werd afgekeurd en gezien als het werk van buitenstaanders. “Tegenwoordig werken de grote merken samen met straatartiesten”, zegt hij, niet zonder een vleugje trots.

Portretten van iconische figuren als Martha Cooper, Maître Botembe, DJ Kool Herc, Tupac en Lexxus Legal sieren de muren. Figuren die de straatkunsten hebben gevormd, beïnvloed en verdedigd.

Maar de viering stopt niet bij de muren. Het leeft ook door de optredens van jonge dansers en rappers die een halve eeuw hiphopbeweging komen vieren. Ondanks hun jonge leeftijd herinnerden deze artiesten aan de essentie van deze kunstvorm: aan de kaak stellen, bekritiseren en overstijgen.

En het succes was voelbaar. Tata Nizoo maakt geen geheim van haar enthousiasme, noch van haar ambities voor de toekomst: “Door de opkomst hebben we sommige artiesten moeten afwijzen. Als we de middelen hadden, zou dit evenement aantal dagen kunnen duren”. Zij erkent echter de moeilijkheden en belooft een nog beter voorbereide tweede editie.

Urban art, ontstaan in de Amerikaanse straten van de jaren 1960, heeft een lange weg afgelegd. Het heeft zich verspreid, is geëvolueerd en heeft een bijzondere weerklank gevonden in Kinshasa. Het wordt vaak gezien als vandalisme, maar het is niettemin de uitdrukking van een jeugd die weigert zich om zich te laten muilkorven.

In Kinshasa is urban art meer dan een rage. Het is een hartenkreet, een weerspiegeling van de straat, een vorm van expressie die mensen samenbrengt en passie opwekt. En als er één ding is dat je uit dit alles kunt opmaken, dan is het wel dat de jongeren van Kinshasa iets te vertellen hebben, en dat ze dat luid en duidelijk zullen zeggen.

© CongoForum, 07.09.23 (rk)

Beeld – bron: (illustratief) Afbeelding van Tomasz Hanarz via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.