Mukwege stap dichter bij kandidatuur voor presidentsverkiezingen (CongoForum)

BUKAVU – De internationaal bekende gynaecoloog dr. Denis Mukwege heeft sinds afgelopen zaterdag genoeg middelen om de borg te betalen die hem de mogelijkheid zou geven om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van eind 2023. Mukwege heeft officieel nog geen beslissing genomen maar is naar eigen zeggen wel ‘sterk geëngageerd’. “De nacht brengt raad”, zo verklaarde de man die de Nobelprijs voor de Vrede in 2018 won.

Denis Mukwege werd internationaal bekend door zijn inzet voor meisjes en vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel geweld. Heel wat Congolezen en middenveldorganisaties hopen dat hij nu wil aantreden om ‘Congo te repareren’, constateert La Prunelle RDC.

Zaterdag kreeg Mukweg van verenigingen, burgerbewegingen en vertegenwoordigers van de Congolese diaspora middelen waarmee hij de borg kan financieren. Het lukte om veel geld in te zamelen om Mukwege te steunen. Volgens sommige van zijn aanhangers is Mukwege de enige kandidaat die het presidentschap verdient. De aanhangers denken dat de arts over de nodige capaciteiten beschikt om het land te leiden en in betere banen te leiden.

Homer Bukakali, volksvertegenwoordiger van de partij UNC, is één van de politici die Denis Mukwege willen steunen. Hij wil geen andere presidentskandidaat steunen. Bukakali is van mening dat Mukwege zich hoe dan ook kandidaat moet stellen.

Dr. Mukwege zelf is naar eigen zeggen ontroerd door de vele steunbetuigingen. “Dit wil zeggen dat het volk de macht in handen wil nemen. Er is geen enkel systeem dat zich kan verzetten tegen een volk dat vastberaden is.”

De gynaecoloog waarschuwt dat de strijd lang en moeilijk zal zijn. Hij ziet vijanden in binnen- en buitenland. De Congolezen moeten volgens hem strijden “tegen het complot tegen de DR Congo”.

© CongoForum, 18.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.