New York: Tshisekedi ontkent ‘geheime afspraken’ na verkiezingen van 2018 (CongoForum)

NEW YORK – Félix Tshisekedi ontkent formeel dat hij het op een akkoordje gooide met Joseph Kabila om president van de DR Congo te kunnen worden. De vroegere voorzitter van de nationale kiescommissie (CENI), Corneille Nangaa, smeet onlangs de knuppel in het hoenderhok door heftige kritiek te geven op Tshisekedi en zijn regering.

President Tshisekedi verblijft momenteel in New York, waar de 78ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijeenkomt. Tijdens een perslunch verdedigde hij zich: “Er zijn nooit geheime afspraken over de verkiezingen gemaakt met mijn voorganger”. Tshisekedi zei dat er van verkiezingsfraude nooit sprake was, aldus Actualité.cd.

Volgens de president nam iemand uit zijn kringen, Raymond Tshibanda, na de verkiezingen contact op met Nehemie Mwilanya, iemand uit het kamp van Kabila. Tshibanda zou toen hebben gezegd dat er geen deal te sluiten was. “Ik heb de verkiezingen gewonnen, ik weet dat en de resultaten bewijzen het”, aldus Tshisekedi.

“Wie mijn versie in twijfel trekt, moet daarvoor maar tastbare bewijzen leveren”, aldus de president. De gesprekken met Kabila leidden destijds wel tot de vorming van een coalitie om het land te leiden, tussen het FCC (Kabila) en CACH (Tshisekedi). Later viel die coalitie wel uit elkaar.

Na de verkiezingen van eind 2018 volgde Tshisekedi Joseph Kabila op als president. De verkiezingsuitslagen werden bekrachtigd door het Grondwettelijk Hof, maar ze blijven omstreden. Martin Fayulu zegt tot op de dag van vandaag dat hij eigenlijk als president werd verkozen en dat Tshisekedi alleen maar aan de macht kon komen door een deal met Kabila.

© CongoForum, 20.09.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Leonhard Niederwimmer via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.