New York: Tshisekedi vraagt eerlijke koolstofmarkt en steun voor publiek-private partnerschappen (CongoForum)

NEW YORK – In zijn toespraak tot de 78ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties brak president Félix Tshisekedi een lans voor een eerlijke koolstofmarkt. Hij sprak ook zijn steun uit voor het idee om voor beide partijen voordelige partnerschappen te ontwikkelen tussen de staat en de privésector, aldus Actualité.cd.

“De Democratische Republiek Congo vraagt de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap om bijzondere aandacht te schenken aan de legitieme eisen van Afrika. In deze context roept mijn land op tot de creatie van een eerlijke koolstofmarkt, met stimulerende prijzen, terwijl de klimaatfinanciering doeltreffender wordt gemaakt. We hopen op een snelle uitvoering van artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs en steunen het idee om te komen tot partnerschappen tussen de staat en de privésector die voor beide partijen voordelig zijn”, verklaarde Tshisekedi.

Congo staat open voor akkoorden met publieke of private partners om zijn strategische delfstoffen te ontwikkelen in het kader van de ecologische transitie. “We zijn moedige verbintenissen aangegaan, in het bijzonder om 30% van de oppervlakte van ons nationale grondgebied te gebruiken voor het behoud van de biodiversiteit, en om een geplande en vastberaden bijdrage te leveren met maatregelen gericht op vier prioritaire sectoren: landbouw, bossen, energie en technologieoverdracht, evenals aanpassingsmaatregelen.”

Afrikaanse Klimaattop

Tshisekedi onderstreepte het belang van de Afrikaanse Klimaattop die in september 2022 plaatsvond in Nairobi, Kenia, en die werd geleid door de Afrikaanse Unie en Kenia. Hij beschreef het initiatief als “heilzaam en zeer opportuun” en als een bewijs van de vastberadenheid van Afrika om een actieve rol te spelen bij het oplossen van de problemen in verband met de klimaatverandering en de groene economie.

Hij verwees ook naar de eisen van de Afrikanen: de hervorming van het internationale financiële systeem om het eerlijker te maken, de herstructurering en verlichting van de schuld van Afrikaanse landen, de lokale verwerking van grondstoffen en de invoering van een koolstofbelasting, ook op de handel in fossiele brandstoffen en op zee- en luchtvervoer.

Congo, rijk aan natuurlijke en ecologische hulpbronnen, gelooft dat het een sleutelrol kan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Het land heeft hervormingen doorgevoerd om dit doel te bereiken, waaronder de goedkeuring van een wet met maatregelen tegen de klimaatverandering, de invoering van een koolstofbelasting en de oprichting van een regelgevende autoriteit voor de koolstofmarkt.

Tshisekedi waarschuwde nog dat elke vertraging bij het opzetten van het gepaste institutionele en wettelijke kader nadelig zou zijn voor de DR Congo.

© CongoForum, 22.09.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Filip Filipović via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.