Oppositiepartij Ensemble kant zich tegen versneld vertrek VN-blauwhelmen (CongoForum)

KINSHASA – « Ensemble pour la République », de politieke partij van Moïse Katumbi, is het oneens met de Congolese regering, die wil dat de VN-vredesmacht (Monusco) versneld uit het land wordt teruggetrokken. Dat berichten Congolese media.

Dieudonné Bolengetenge, secretaris-generaal van Ensemble, kaartte dinsdag de kwestie aan op een ontmoeting met journalisten. “Als de regering de recente betoging tegen Monusco aangrijpt om haar besluit te rechtvaardigen, bestaat het risico dat zullen zeggen dat ze dit alles orchestreerde”, aldus Bolengetenge. Op 30 augustus wilden aanhangers van de religieuze beweging Wazalendo in Goma betogen tegen de VN-vredesmacht. Maar het Congolese leger trad daarbij bijzonder brutaal op en opende het vuur, met tientallen doden en gewonden als gevolg.

Volgens Bolengetenge is de VN-vredesmacht niet het probleem in Congo. “Het probleem zit elders”, luidde het. “Deze vredesmacht is Congo komen helpen. Zonder deze troepen zouden diverse situaties chaotisch zijn aangepakt in dit land.”

Ensemble wil dat de regering de bevolking verzekert dat ze de veiligheidssituatie in het land onder controle heeft.

© CongoForum, 06.09.23 (db)

Beeld – bron: logo Ensemble pour la République

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.