Presidentsverkiezingen: zal Fayulu nu wel of niet kandidaat zijn? (CongoForum)

KINSHASA – Opposant Martin Fayulu, de voorzitter van de partij Ecidé, is van mening dat de Congolese machthebbers ‘een verkiezingschaos aan het voorbereiden zijn’. Het is nog niet duidelijk of hij nu wel of niet kandidaat wil zijn bij de presidentsverkiezingen in december van dit jaar. Mogelijke kandidaten hebben nog een klein beetje tijd om hun kandidatuur in te dienen.

In juni verklaarde Fayulu dat kandidaten van Ecidé op geen enkel niveau kandidaturen zouden indienen omdat hij ernstige twijfels had over de kwaliteit en de transparantie van de kiezerslijsten. De opposant eiste toen een onafhankelijke audit van de lijsten. Een streng standpunt dat zelfs in zijn eigen partij tot opschudding leidde.

Nu is Fayulu erg te spreken over de katholieke en protestantse Kerken, die aandringen op een transparant en geloofwaardig verkiezingsproces, bericht Radio Okapi. Ook sommige internationale partners van Congo drukken op het belang van transparantie en geloofwaardigheid.

Volgens de opposant verwacht de bevolking veel van de nieuwe verkiezingen. Maar tegelijk vreest hij voor een ‘nieuwe crisis na de verkiezingen’. Fayulu is opnieuw bang voor serieus gesjoemel met het verkiezingsproces.

De opposant vindt dat Congo nog altijd vierkant draait en zegt dat er krachten aan het werk zijn die aansturen op een ‘balkanisering’ van het land. President Félix Tshisekedi moet volgens hem ‘de ernst van de situatie onder ogen zien en niet langer met vuur spelen’. “Men kan niet ongestraft en te lang blijven spelen met het een volk en zijn lot”, aldus nog Fayulu.

© CongoForum, 26.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.