Prestigieuze prijs voor Monique Gieskes, algemeen directeur van Plantations Huileries du Congo (CongoForum)

NEW YORK – Monique Gieskes, algemeen directeur van Plantations Huileries du Congo (PHC), werd onlangs in New York bekroond met de ‘Corporate Transformation Award’ van de Nigeriaanse Higher Education Foundation (NHEF). Ze kreeg eerder deze maand de prijs overhandigd op een gala in het Newyorkse Hotel Pierre. Gieskes leidt de grootste producent van palmolie in de DR Congo.

De prijs voor de transformatie van Afrikaanse ondernemingen gaat traditioneel naar bedrijfsleiders die in de kijker lopen en die blijk geven van een uitzonderlijke toewijding, visie en transformerend leiderschap in het Afrikaanse bedrijfsleven. Monique Gieskes paste perfect in het plaatje, en de raad van bestuur van de NHEF besloot om haar dit jaar in de bloemetjes te zetten, aldus Actualité.cd.

“Ik was zeer verheugd en verrast om voor die prijs genomineerd te worden én hem in ontvangst te nemen want hiervoor hebben onze investeerders en onze aandeelhouders in de DR Congo geïnvesteerd. Ik word sterk aangemoedigd door die prijs omdat dit wordt opgemerkt. Zij hebben het werk gezien dat wij verrichten voor de Plantations Huileries du Congo. En dit in een erg afgelegen gebied”, vertelde Gieskes op de plechtigheid.

Onder leiding van Monique Gieskes onderging PHC een aanzienlijke transformatie. Het bedrijf werd een voorbeeld van commercieel verantwoordelijke praktijken in de landbouw. PHC liet zich ook opmerken qua milieu-aanpak, innovatie en gemeenschapsontwikkeling.

Nu wordt PHC gezien als een voorbeeld voor Congo. De onderneming heeft vier hospitalen, 18 dispensaria en diverse scholen.Het is ook de belangrijkste zorgverlener als economische operator in Congo. En de resultaten verbeterden gevoelig sinds het aantreden van Monique Gieskes.

Gesticht in 1911 zijn de Plantations et Huileries du Congo (PHC) de belangrijkste producent van palmolie in Congo. In het verloop van de geschiedenis had het bedrijf verschillende namen: Huileries du Congo Belge (HCB) bij de stichting, nadien Plantations Lever au Zaïre (PLZ) en nu Plantations et Huileries du Congo (PHC) sinds 1997. Tegenwoordig is het aandeelhouderschap verdeeld tussen de Straight KKM2-groep en de Congolese staat. Sinds 2018 tracht PHC via zijn agrobusiness te zorgen voor ‘gedeelde welvaart’.

De drie plantages liggen in de provincies Tshopo, Mongala en Equateur. Het bedrijf is goed voor meer dan 8.000 directe jobs en nog eens meer dan 9.500 indirecte banen. Het geeft kansen aan de arbeiders, hun families en de lokale bevolking. Zo draagt PHC bij tot betere leefomstandigheden en aan oplossingen die resulteren in meer basisinfrastructuur.

© CongoForum, 27.09.25 (PVb)

Beeld – bron: logo PHC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.