Proces tegen zes militairen in Goma wordt voortgezet (CongoForum)

GOMA – Zes Congolese militairen, onder wie twee hoge officieren, moesten dinsdag verschijnen voor het krijgsgerecht in Goma (Noord-Kivu). Plaats van het gebeuren: het legerkamp Katindo. De militairen zijn aangeklaagd wegens misdrijven tegen de menselijkheid en vernielingen. Ze zouden andere militairen ertoe hebben aangezet om daden te stellen die onverenigbaar zijn met de militaire tucht.

Het openbaar ministerie sprak over de omstandigheden die leidden tot de aanhouding van de militairen. Die omstandigheden maakten een spoedproces noodzakelijk. Maar de verdediging zag de situatie heel anders.

Vandaag, woensdag, is het proces in Goma hervat. Volgens het openbaar ministerie vielen bij een recente betoging in Goma 56 burgerdoden, op basis van bijgewerkte cijfers. Er waren ook 75 gewonden. Eerder was nog sprake van ‘maar’ 43 burgerdoden.

Advocaat Aaron Ashuza Nabugorhe verdedigt de belangen van de getroffen families. Hij vindt dat de Congolese staat aansprakelijk kan worden gesteld voor de tragische feiten; het waren immers militairen die de vele doden en gewonden maakten. De advocaat vreest dat de beklaagden bij een veroordeling geen schadevergoedingen zullen kunnen betalen aan de families. In dat geval zou de staat inspanningen kunnen doen, is zijn redenering.

Op 30 augustus openden militairen in Goma het vuur toen aanhangers van de religieuze beweging Wazalendo probeerden een betoging te houden. Die actie was gericht tegen de VN-vredesmacht in Congo (Monusco). De betogers waren ook gekant tegen de militairen van de troepenmacht van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC).

© CongoForum, 06.09.23 (db)

Beeld – bron: (Archief) Radio Okapi/Denise Lukesso

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.