Regering: “illusoir en contraproductief” om op Monusco te vertrouwen, terugtrekking vredesmacht moet sneller (CongoForum)

KINSHASA – Het politieke- en veiligheidslandschap van de Democratische Republiek Congo is in beroering. De Congolese regering heeft officieel verzocht om een snelle terugtrekking van de VN-stabilisatiemissie in Congo (MONUSCO) omdat ze de rol van deze vredesmacht “illusoir en contraproductief” acht in het kader van het streven naar vrede in het land, aldus Actualité.cd.

Christophe Lutundula, vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, richtte onlangs een vastberaden oproep aan de voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Lutundula wilde hem op de hoogte brengen van de Congolese beslissing om de terugtrekking van Monusco, die oorspronkelijk gepland was voor 2024, te vervroegen naar eind 2023.

De Congolese regering is erg teleurgesteld over de doeltreffendheid van Monusco. Na een kwart eeuw aanwezigheid op Congolees grondgebied is de VN-missie er, ondanks aanzienlijke uitgaven, niet in geslaagd om een einde te maken aan de opstanden en andere gewapende conflicten die Congo en het Grotemerengebied verscheuren.

“Waar zijn de tastbare resultaten na al die jaren en miljarden die zijn uitgegeven? Gewapende groepen, waaronder de M23 en Rwandese troepen, blijven voortdoen, vooral in de provincies Ituri en Noord-Kivu”, aldus Christophe Lutundula.

Het is duidelijk dat het voor Kinshasa tijd is om actie te ondernemen. Geconfronteerd met een situatie van duidelijke agressie van buitenaf en de opkomst van gewapende terroristische groeperingen op haar grondgebied, wil de Congolese regering haar soevereiniteit onderstrepen, de vrede herstellen en haar nationale ontwikkelingsprogramma voortzetten.

De chef van de Congolese diplomatie nam geen blad voor de mond en benadrukte dat “dit niet het moment is voor stilstand”. Monusco sneller terugtrekken is een absolute noodzaak om de spanningen tussen de vredesmacht en onze medeburgers te verminderen. Het is tijd om nieuwe mechanismen voor samenwerking met de Verenigde Naties te verkennen die beter aansluiten bij onze huidige realiteit.

Het aandringen van de DR Congo komt op een gespannen moment, gekenmerkt door massale demonstraties in Goma die het vertrek van Monusco eisen, betogingen die tragisch genoeg geleid hebben tot de dood van meer dan 40 mensen. Als reactie op de crisis zijn al disciplinaire maatregelen genomen, waaronder de schorsing van twee legerofficieren.

De Congolese president Félix Tshisekedi, die de ernst van de situatie inziet, had eerder dit jaar al instructies gegeven om het plan om Monusco terug te trekken opnieuw te bekijken, na de tragische gebeurtenissen in Noord-Kivu en een schietpartij in Kasindi.

Het lot van Monusco lijkt dus aan een zijden draadje te hangen. De uiteindelijke beslissing ligt nu bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die zich zal moeten buigen over dit dringende verzoek en tegelijkertijd de gevolgen voor de veiligheid en de humanitaire situatie zal moeten afwegen.

© CongoForum, 05.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Malivika

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.