Reporters Zonder Grenzen kaart lot journalist Stanis Bujakera aan bij VN-werkgroep (CongoForum)

KINSHASA – Reporters Zonder Grenzen (RSF) heeft een werkgroep van de Verenigde Naties over willekeurige arrestaties benaderd over het lot van de Congolese journalist Stanis Bujakera. Volgens RSF werd de journalist willekeurig opgepakt en hoort hij onmiddellijk te worden vrijgelaten.

Sadibou Marong van RSF hoopt dat de VN-werkgroep zal tussenbeide komen om Stanis Bujakera vrij te krijgen. “Stanis Bujakera Tshiamala zit nu al meer dan tien dagen lang vast wegens een artikel waar zelfs zijn naam niet onder staat”, luidt het. “Drie maanden voor de presidentsverkiezingen wordt deze bekende journalist willekeurig vastgehouden, een bedreiging voor de persvrijheid.”

RSF hoopt dat de Congolese autoriteiten tot rede kunnen worden gebracht, schrijft Actualité.cd. “In een democratisch land mag een journalist nooit worden opgesloten omdat hij zijn werk doet. Bujakera moet meteen worden vrijgelaten en de beschuldigingen tegen hem moeten verdwijnen.”

Vandaag, woensdag, zal president Félix Tshisekedi een toespraak geven bij de VN in New York. Gisteren verklaarde hij zich niet met het Congolese gerecht te willen bemoeien. Hij verwees daarbij naar het geval van een Franse journalist die in Frankrijk problemen kreeg na de bekendmaking van vertrouwelijke informatie. Tshisekedi had het ook over Julian Assange, die serieuze problemen kreeg door de publicatie van miljoenen telegrammen van Amerikaanse diplomaten (Wikileaks).

Hoe dan ook blijft de verontwaardiging over het lot van Stanis Bujakera groot. Journalisten, universitairen, activisten, politici en organisaties dringen allemaal aan op zijn vrijlating. Bujakera zelf wacht op een beslissing over een beroep dat werd ingediend door zijn advocaten.

© CongoForum, 20.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.