Slachtpartij in Goma: hooggeplaatste officieren aangehouden (CongoForum)

GOMA – Na de tragische gebeurtenissen van 30 augustus in Goma doen de autoriteiten hun uiterste best om de verantwoordelijkheden vast te stellen en gerechtigheid te laten geschieden, aldus Actualité.cd. De Interministeriële Commissie, die op 2 september in Goma aankwam, heeft al verschillende hoorzittingen gehouden en een aantal personen laten arresteren.

In Goma zijn er in de voorbije dagen al diverse hoorzittingen geweest, soms tot diep in de nacht. Volgens de minister van Mensenrechten, Albert Fabrice Puela, zijn een aantal verantwoordelijken van leger en politie verhoord. Het gaat om personen die betrokken waren bij de tragedie in Goma op 30 augustus. “We bereiden strenge sancties voor”, zegt Puela.

De eerste gevolgen van de verhoren zijn voelbaar. De brigadecommandant, kolonel Mike Mikombe, en de commandant van de 19de Republikeinse Garde, commandant Donat Bawili, zijn gearresteerd en voor de militaire rechtbanken gebracht. Peter Kazadi Kankonde, vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat er zeer binnenkort een proces zal plaatsvinden over de tragische feiten.

Aangifte doen!

De families van de slachtoffers worden opgeroepen om alle mogelijke informatie te geven die licht kan werpen op de feiten. “De Commissie nodigt de families van de slachtoffers uit om contact op te nemen met de militaire hoofdauditeur van de provincie Noord-Kivu om andere misdrijven aan te geven die nog niet bekend zijn”, stelt Albert Fabrice Puela.

Families die iemand verloren zijn, krijgen de oproep om samen te werken met de Commissie en de verschillende ziekenhuizen om de slachtoffers te identificeren.

Waarheidsvinding

Minister Kazadi beklemtoont de nood aan transparantie van het proces: “We hebben er geen belang bij om iets te verbergen. De hele waarheid zal bekend worden. De hele waarheid zal aan de nationale gemeenschap worden verteld. In een stad in rouw waren zijn woorden een belofte van hoop.”

De situatie is nog zorgwekkender geworden door de arrestatie van 143 burgers, onder wie ook minderjarigen. Op de recente ministerraad in Kinshasa benadrukte president Tshisekedi dat zulke gebeurtenissen onverenigbaar zijn met een democratie.

© CongoForum, 04.09.23 (rk)

Beeld – bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.