Steun aan KMO’s: 37 miljoen dollar voor lancering kredietgarantiefonds (CongoForum)

KINSHASA – Het Garantiefonds voor de Gedeeltelijke Kredietportefeuille (FGPP) werd afgelopen dinsdag gelanceerd in Kinshasa. Dit fonds, dat gefinancierd wordt met een bedrag van 37 miljoen dollar, maakt deel uit van de tweede component van het Transforme-project, dat de toegang tot krediet en financiële inclusie voor KMO’s moet verbeteren, meldt Radio Okapi.

Het is het resultaat van samenwerking tussen de Congolese regering, de Wereldbank en het Fonds voor Financiële Inclusie van de DR Congo. Het fonds heeft tot doel om het risico op niet-terugbetaling door Congolese financiële instellingen te verminderen, hen in staat te stellen de voorwaarden voor kredietverlening aan micro-, kleine en middelgrote ondernemingen te verbeteren en hen aan te moedigen om makkelijker kredieten te geven aan ondernemers.

De adjunct-directeur van de vzw ‘Fonds pour l’inclusion financière’ (FPM) lichtte de missie van zijn instelling ten voordele van de ondernemers toe: “Wij zullen vrouwen en jonge ondernemers die niet over genoeg onderpand beschikken, meer toegang geven tot financiering. Dit zal ook de onderpand-eisen verlagen. Om een te hoge schuldenlast te vermijden, zal een klant bij drie financiële instellingen een krediet afsluiten om een project van 30.000 dollar uit te voeren, aangezien sommige financiële instellingen een attest eisen voor meer dan 10.000 dollar, en de ondernemer moet het dan stellen met drie leningen waarvan de aflossingen zijn terugbetalingscapaciteit overschrijden”.

© CongoForum, 07.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jocelyne Musau

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.