Terug naar school: onderwijs geconfronteerd met onveiligheid en gezondheidsrisico’s (CongoForum)

KINSHASA – Het begin van het nieuwe schooljaar is een tijd van hoop voor miljoenen kinderen over de hele wereld. Voor kinderen in de Democratische Republiek Congo wordt dit jaarlijkse ritueel wel overschaduwd door de toenemende onveiligheid en bedreigingen, bericht Actualité.cd.

In het oosten van de DR Congo, een regio die al wordt geteisterd door terugkerende conflicten, is de veiligheidssituatie aanzienlijk verslechterd, met directe gevolgen voor het onderwijs. Sinds begin dit jaar zijn meer dan 800.000 kinderen ontheemd geraakt en zijn meer dan 2.000 scholen gesloten wegens veiligheidsrisico’s en het gebruik van hun gebouwen door ontheemde burgers.

Grant Leaity, Unicef-vertegenwoordiger in Congo, herinnert aan de omvang van de crisis: “Aan tienduizenden kinderen wordt het recht op onderwijs ontnomen door het geweld in het oosten van de DR Congo, waardoor ze een groter risico lopen op misbruik, dwangarbeid en uithuwelijking op jonge leeftijd”.

“Stuur de kinderen toch naar school”

De Congolese regering, die zich bewust is van de uitdagingen, heeft een plechtige oproep gedaan aan ouders om hun kinderen desondanks naar school te sturen.

Maar er zijn nog andere obstakels. In de provincie Ituri heeft het lerarencollectief van Dirumu vlak voor de start van het nieuwe schooljaar een staking aangekondigd. Een gelijkaardige situatie is ontstaan in de onderwijsprovincie Mai-Ndombe 3, waar de leerkrachten ook de start van het nieuwe schooljaar boycotten.

Gezondheidscrisis

En er is nog een ander probleem van formaat, met name voor de kinderen: de ergste cholera-crisis sinds 2017. Unicef waarschuwt hiervoor en wijst op de sterke toename van het aantal gevallen van cholera, vooral in de provincie Noord-Kivu.

© CongoForum, 04.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.