Verenigd Koninkrijk: geen ‘bruikbare bewijzen’ voor omkooppraktijken van ENRC in DR Congo (CongoForum)

LONDEN – Het Britse ‘Serious Fraud Office’, dat ernstige fraude moet bestrijden, zet een punt achter zijn onderzoek naar de onderneming ENRC (Eurasian Natural Resources Corporation). Dat onderzoek was in 2013 gestart. De Britten wilden destijds ENRC tegen het licht houden omdat er tussen 2009 en 2012 smeergeld zou zijn betaald om contracten in de Congolese mijnbouw binnen te halen.

Na tien jaar komt er dus een einde aan het onderzoek naar ENRC, meldt Actualité.cd. “We hebben besloten dat er niet genoeg bruikbaar bewijs is om ENRC te vervolgen, en daarom is de zaak nu geklasseerd”, is te lezen op de website van het Serious Fraud Office.

Er zijn al wel vaker buitenlandse onderzoeken geweest naar mogelijke feiten van corruptie in Congo of andere Afrikaanse landen, gepleegd door zakenlui of ondernemingen. Zo kwam de Israëlische miljardair Dan Gertler al in het vizier van de Verenigde Staten omdat hij ambtenaren had omgekocht. Er zijn nog altijd Amerikaanse sancties tegen Gertler.

Een ander onderzoek van het Britse Serious Fraud Office leidde in november 2022 tot de veroordeling van de Glencore-groep. Glencore moest een boete van 276 miljoen pond betalen wegens feiten van corruptie in Nigeria, Kameroen, Ivoorkust, Equatoriaal Guinea en Zuid-Soedan.

ENRC is overigens opgericht door dezelfde personen als diegenen die aan de basis lagen van de ‘Eurasian Resources Group’. Dat laatste bedrijf, dat geen beursnotering heeft, exploiteert koper- en kobaltprojecten in Zambia en de DR Congo.

© CongoForum, 06.09.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Neri Vill via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.