Verenigde Staten beperken militaire samenwerking met Rwanda (CongoForum)

WASHINGTON/KIGALI – De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rwanda hebben een nieuwe klap gekregen nu Washington Kigali op de lijst heeft gezet van landen die kindsoldaten gebruiken. De sancties zijn een reactie op de bewezen steun van de regering van de Rwandese president Paul Kagame aan M23, een gewapende groep die actief is in het oosten van de Democratische Republiek Congo, bericht Actualité.cd.

Volgens VN-deskundigen inzake de DR Congo heeft M23 zijn rekrutering in juli 2022 opgevoerd en zich gericht op de gebieden Rutshuru, Masisi, Walikale en Lubero. Onderzoekers meldden ook de komst van jonge strijders uit Oeganda en Rwanda. Rekruten werden vaak gelokt met valse beloften over werk. Sommige M23-strijders bevestigden dat kolonel Kanyamibwa toezicht hield op militaire trainingen in Tshanzu en Runyoni, volgens het rapport dat in december 2022 werd besproken in de VN-Veiligheidsraad.

Het besluit van de VS is gebaseerd op de ‘Child Soldiers Prevention Act’ uit 2008, een wet die bedoeld is om het inzetten van kindsoldaten te voorkomen. Deze wet machtigt de Verenigde Staten om beperkingen op te leggen aan landen die kindsoldaten rekruteren, met name door militaire bijstand en andere vormen van steun te beperken. Rwanda stond eerder op deze lijst in 2013, 2014 en 2016 voor zijn vermeende steun aan gewapende groepen, waaronder de M23, die betrokken waren bij de rekrutering van kindsoldaten.

De VS brachten ook veranderingen aan in de lijst voor 2023, waarbij de beperkingen voor Turkije, Libië, Somalië, de Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Jemen gedeeltelijk werden versoepeld. Washington wil erkenning tonen voor de inspanningen van deze landen om het probleem van kindsoldaten aan te pakken, ondanks hun problematische geschiedenis. Als gevolg hiervan zullen de Verenigde Staten militaire bijstand en andere steun blijven verlenen naarmate deze landen vooruitgang boeken bij het aanpakken van dit ernstige probleem.

De beperking van de militaire samenwerking met Rwanda onderstreept de groeiende internationale ongerustheid over de betrokkenheid van het land bij het conflict in de DR Congo en benadrukt de complexiteit van de diplomatieke betrekkingen in de regio.

© CongoForum, 21.09.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding Kigali van Andreas via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.