Verpleegkundigen staken: 16 kinderen overleden door gebrek aan gezondheidszorg in Samba (CongoForum)

KINDU – In de gezondheidszone Samba, in de provincie Maniema, zijn 16 kinderen overleden. Dat heeft de hoofdarts daar bevestigd. Volgens Radio Okapi waren de overlijdens te wijten aan een gebrek aan adequate gezondheidszorg als gevolg van een staking van het verpleegkundig personeel in de zone, waar momenteel een mazelenepidemie heerst.

Het gaat om kinderen die aan bloedarmoede leden, maar niet behandeld werden. Hierdoor stierven ze één voor één tussen 11 en 18 september, zei de hoofdarts van de rurale gezondheidszone Samba.

“Mazelen woeden volop”

De gezondheidszone Samba heeft dus af te rekenen met een mazelenepidemie. Een situatie die het maatschappelijk middenveld en de lokale autoriteiten zorgen baart.

Abedi Kazimoto Dallas, voorzitter van de ‘Forces vives du Maniema’ in Basonge 1, luidt de alarmbel: “Tijdens mijn bezoeken aan de dorpen van twee gezondheidsgebieden, Bushiba en Lusangay, in de week van 11 tot 17 september, telde ik meer dan 16 kinderen met bloedarmoede die overleden waren. Stel je eens voor hoe hoog de cijfers zullen zijn voor de twaalf gezondheidsgebieden die samen de rurale gezondheidszone Samba vormen. Er zijn geen post- of prenatale consultaties voor zwangere vrouwen. De mazelen woeden volop in Kihema, Kalombo, Mangi en Mulemba, om maar enkele dorpen te noemen.”

Abedi Kazimoto dringt er bij de regering op aan om in te gaan op de eisen van de verpleegkundigen en zo een einde te maken aan hun staking: “De staking van de verpleegkundigen is een bom. Daarom vragen we aan de regering om in te gaan op de eisen. Als deze staking nog een week doorgaat, gaan we van kindersterfte naar moedersterfte”.

Vaccinatiecampagne uitgesteld

De campagne om te vaccineren tegen de mazelen, gepland op donderdag 14 september, is niet doorgegaan in de provincie Maniema. Als gevolg van de staking werd ze uitgesteld naar een latere datum, zo verklaarde de provinciale minister van Volksgezondheid.

Het administratieve personeel en de verpleegkundigen van de provincie staken, net als verpleegkundigen in andere regio’s van de DR Congo. Ze eisen met name dat hun ‘professionele risicopremie’ in overeenstemming wordt gebracht met hun salaris en dat ze het aanvullende salaris voor het tweede kwartaal van 2023 krijgen, dat nu door het ministerie van Financiën is geblokkeerd.

De staking, die in augustus op gang kwam, verlamt alle openbare gezondheidsdiensten van de staat en verhindert dat artsen hun normale zorg kunnen verstrekken, waarschuwde de artsenvakbond SYMECO (Syndicat des médecins du Congo) (SYMECO) dinsdag op een persbriefing in Kinshasa.

© CongoForum, 20.09.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.