Actieplan moet potentieel Congolese rivieren meer benutten (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi wil dat de regering grondig onderzoekt hoe de Congorivier en andere rivieren beter kunnen worden ingezet om de economische ontwikkeling te stimuleren. Hij ziet die rivieren als verlengstuk van de bestaande nationale wegen, schrijft Actualité.cd.

Voor Tshisekedi is het een prioriteit om de veiligheid van riviertransporten te verbeteren. Er zijn te vaak rampen met boten op rivieren, de waterlopen zijn niet geweldig bebakend en de regels worden vaak met voeten getreden. Er wordt ook veel ’s nachts gevaren, met alle risico’s van dien.

De ministers Peter Kazadi (Binnenlandse Zaken), Jean-Pierre Bemba (Defensie) en Marc Ekila (Vervoer) moeten nu een actieplan uitwerken. Bedoeling is om alle transporteurs en eigenaars van vaartuigen in kaart te brengen en al het materieel officieel te registreren om de situatie nadien beter te kunnen opvolgen. Iedereen die watertransporten organiseert, zal zich ook moeten verzekeren om de veiligheid van de passagiers beter te garanderen.

De regering hoopt de kwaliteit van de boten en vaartuigen te verbeteren door modern materieel aan te kopen en de activiteiten van de maritieme en rivierpolitie uit te bouwen. Er zal ook meer worden geïnvesteerd in de Congolese marine. Diverse overheidsdiensten moeten moderne apparatuur krijgen om de veiligheidsnormen beter te controleren en efficiënter te kunnen reageren wanneer er rampen zijn op rivieren of meren.

Eind vorige week was er weer een nieuw drama op één van de Congolese rivieren. Het vaartuig Mapamboli kapseisde op de Congorivier, ter hoogte van Mbandaka (Equateur). Bij die ramp kwamen minstens 30 mensen om het leven; 167 passagiers zijn vermist, volgens voorlopige cijfers. Het ongeluk deed zich voor toen het vaartuig een manoeuvre uitvoerde in de rivierhaven van Bankita (Mbandaka). In totaal vervoerde de Mapamboli meer dan 300 passagiers en handelswaar. Het vaartuig zou te zwaar zijn beladen geweest. Er werd ook ’s nachts gevaren.

© CongoForum, 16.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Paul Matendo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.