Ambitieuze kleinzoon van Joseph Kasa-Vubu mikt op Nationale Assemblee (CongoForum)

KINSHASA – Joseph Khasa Mabika, kleinzoon van Joseph Kasa-Vubu, staat op de kandidatenlijst voor de nationale parlementsverkiezingen van december 2023 in Tshela, Centraal-Kongo. De adviseur van de minister voor Mensenrechten is een kandidaat van de politieke groepering Réveil Populaire (Repop). Volgens Infobascongo droomt hij onder meer van federalisme, zelfvoorziening op voedselgebied en goede infrastructuur.

De man wil zich kandidaat stellen voor een van de drie te begeven nationale parlementszetels in Centraal-Kongo met als doel om het paradigma in de Congolese politiek te veranderen en de verloren hoop van miljoenen Congolezen die nog steeds wachten op de komst van een redder, te herstellen. Tot nu leidt elke beslissende wending in de Congolese politiek toch enkel maar tot nog meer teleurstelling bij de bevolking, vindt hij.

Cyclus van straffeloosheid doorbreken

Joseph Khasa Mabika heeft een diploma in privaat en gerechtelijk recht van de vroegere UNIBAZ (de huidige UK of Université du Kongo ) en barst van de ambitie. Ik denk dat ik het atavisme van koninklijk bloed in me heb”, geeft deze kleinzoon van Kasa-Vubu toe.

Hij behaalde ook een master in internationaal recht aan de universiteit van Johannesburg voordat hij in de VS, Europa en diverse Afrikaanse landen ging wonen. Hij zegt dat hij zich altijd verdrietig en bezorgd voelde wanneer hij zag hoe de leiders van deze landen, ondanks hun verschillende politieke, sociale, culturele en religieuze opvattingen, hun ego’s opzij zetten en vochten voor het welzijn van hun volk. Als het mensen zijn die op deze aarde leven en zoveel offers kunnen brengen voor het welzijn van hun volk, wat houdt de Congolese leiders dan tegen om dit stadium te bereiken?

Khasa Mabika klaagt aan dat de meeste Congolese politieke leiders hun privébelangen laten primeren op het algemeen belang. Bovendien beschouwen zij volgens politiek niet als een passie ten dienste van het volk, maar als iets wat overgaat van vader op zoon, zo niet van generatie op generatie. “Er moet een einde komen aan de cyclus van straffeloosheid en ongekende zelfgenoegzaamheid op alle gebieden van het leven in Congo”, stelt de kleinzoon van de eerste president van Congo.

Meer macht voor bevolking

Khasa Mabika wil graag het federalisme weer op de agenda zetten zonder het te nadrukkelijk te benoemen. De macht die jarenlang door de politici is geconfisqueerd moet aan de basis worden teruggeven, legt hij uit in zijn programma. De president, gouverneurs, dorpschefs, allemaal moeten zij via algemene verkiezingen door het volk worden verkozen, klinkt het.

Een ander belangrijk punt is zelfvoorziening. Congo heeft veel landbouwgrond maar slaagt er niet in om de eigen bevolking te voeden. Zelfs de provincie Centraal-Kongo, van oudsher een agrarische graanschuur, verliest pluimen. In het geval van deze provincie wil Khasa Mabika veel ongebruikte gronden laten bewerken en de overheid aanmoedigen om zoveel mogelijk productie op te kopen om ze te laten verwerken en verkopen in grote Congolese steden en de vele buurlanden. Dat kan dan weer duizenden werkloze jongeren aan werk helpen. In de redenering van Khasa Mabika zou er elke week minstens één nieuw bedrijf worden opgericht. Bonen, ananas en andere producten zouden door de overheid moeten worden opgekocht om ze daarna te laten verhandelen in alle gemeenten van Kinshasa, andere grote agglomeraties en de buurlanden.

Rijk programma

Nu wordt er veel vis ingevoerd via de haven van Matadi. De kleinzoon van Kasa-Vubu vindt dat visteelt een prioriteit moet worden in Congo. Centraal-Kongo zou dan niet langer alle vis uit het buitenland moeten importeren.

En de man heeft nog meer projecten op het hoog. De oprichting van een grote maniok verwerkende fabriek, met bijproducten als sorbitol en ethanol. Een betere toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. De aanleg van snelwegen tussen Kinshasa en Centraal-Kongo. Meer spoorvervoer. Het bevorderen van industrie en internationale handel. Onderzoek aan universiteiten en uitwisselingen met buitenlandse instellingen. Grote hervormingen in het onderwijs. Projecten voor jongeren, moeders en personen met een handicap. Enzovoort.

Om dit alles te kunnen verwezenlijken rekent Joseph Khasa Mabika op zijn kiezers in Tshela, een kiesdistrict dat hij goed kent vermits hij zelf in Thotama en Singini studeerde voor hij in Kangu zijn staatsdiploma behaalde.

© CongoForum, 09.10.23 (em)

Beeld – bron: REPOP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.