Bas-Uele: premier Sama Lukonde belooft dringende oplossingen voor gebrek aan wegen en elektriciteit (CongoForum)

BUTA – Premier Jean Michel Sama Lukonde Kyenge bracht afgelopen zondag een bezoek aan Buta, de hoofdplaats van de provincie Bas-uele. Volgens Les Dépêches de la Tshopo werd hij daar verwelkomd door provinciegouverneur Jean-Robert Nzanza Bombiti, de verantwoordelijken van de verschillende politieke en administratieve autoriteiten en vertegenwoordigers van leger en politie.

Het bezoek van de regeringsleider maakte deel uit van een rondreis die hij maakt om te kijken hoe het staat met de ontwikkeling van de 145 Congolese territoria.

In het Tata Monzikatebe-stadion sprak de premier de plaatselijke bevolking toe. Na het welkomstwoord van de gouverneur van Bas-Uele zei de premier dat hij de provincie, namens president Félix Tshisekedi, bezocht om de bevolking hoop te geven. Hij erkende dat Bas-Uele een ‘ingesloten’ provincie is, zonder goede wegen of genoeg elektriciteit. “We moeten samenwerken met de provinciale overheid om deze uitdagingen het hoofd te bieden”, klonk het.

Volgens Sama Lukonde krijgt de provincie voor eind dit jaar een generator om een deel van de elektriciteitsnoden in Buta te dekken. Er zou ook heel wat geld worden vrijgemaakt om de RN4 tussen Buta en Kisangani te onderhouden en zo de provincie veel toegankelijker te maken.

In het kader van de regeringsplannen op het vlak van economische diversicatie zal Bas-Uele materieel geleverd krijgen om opnieuw een belangrijke ‘graanschuur’ te kunnen worden. Er zijn ook de plannen voor de 145 territoria. In dat verband zouden 36 moderne scholen en diverse gezondheidscentra worden gebouwd om het gratis onderwijs en de universele gezondheidszorg te verwezenlijken waar president Tshisekedi zo vaak over praat.

Aan het slot van zijn speech beloofde de premier aan de jongeren in Bas-Uele dat de provincie financiële middelen zou krijgen om voort te werken aan de bouw van een stedelijk stadion in Buta. Dat project werd al gestart door de provincie.

Er zijn ook veiligsproblemen in het gebied, te linken aan de onregelmatige aanwezigheid van de Mbororo-veehouders en buitenlandse gewapende groepen die actief zijn in Ango, Bondo en Poko. Sama Lukonde wilde op dit punt de bevolking geruststellen. Hij vroeg aan de inwoners om leger en politie vooral te steunen.

Tijdens zijn bezoek aan Buta werd de premier vergezeld door diverse andere regeringsleden: Aimé Boji (Begroting), Patrick Muyaya (Communicatie en Media), Anne-Marie Karume (Betrekkingen met het parlement) en José Mpanda Kabangu (Landbouw).

© CongoForum, 31.10.23 (em)

Beeld – bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.