Beni: limieten Virungapark zijn haard van conflicten met naburige bevolking (CongoForum)

BENI – De inwoners van de territoria Rutshuru, Beni en Lubero worden er dikwijls van beschuldigd dat ze de grenzen van het Virungapark niet respecteren. Dat hebben bronnen dichtbij het Congolees Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) gezegd op Radio Kapi.

In Rutshuru is er een permanent conflict in het ‘groupement’ Binza, in de ‘chefferie’ Bwisha. Daar heeft de bevolking een flink deel van de elektrische draad van het ICCN weggenomen die het park afbakent. Hetzelfde gebeurde in Mutanda, in de chefferie Bwito, waar het ICCN de lokale inwoners ervan heeft beschuldigd dat ze het park binnendringen via de zone Rwindi.

In het dorp Kamandi, in de streek van Lubero, ondervindt het meer in het Virungapark de gevolgen van de conflicten. Hier worden geregeld de akkers van de bewoners met alle gewassen vernietigd door de parkwachters, om nog maar te zwijgen van de arrestaties van boeren.

In de streek van Beni zegt het ICCN dan weer dat de regio Mayangose integraal onder zijn bevoegdheid valt. Dit landbouwgebied wordt echter gezien als één van de voorraadschuren van de stad Beni.

© CongoForum, 25.10.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.