Bloedbad in Goma: Bintou Keita vraagt billijke schadevergoedingen voor slachtoffers (CongoForum)

KINSHASA – De families van de slachtoffers van de slachtpartij die op 30 augustus 2023 plaatsvond in Goma, moeten billijke schadevergoedingen ontvangen. Dat verklaarde Bintou Keita afgelopen maandag op een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad, aldus Actualité.cd. Bintou Keita vertegenwoordigt de Verenigde Naties op het hoogste niveau in de DR Congo.

Twee officieren en andere militairen van het Congolese leger werden onlangs veroordeeld naar aanleiding van de bloedige gebeurtenissen van eind augustus. Een goede zaak, vindt Bintou Keita. Zij wil dat de Congolese autoriteiten de slachtoffers of hun families billijk compenseren en zegt dat het belangrijk is om duidelijk te bestraffen wanneer leger of politie flagrant over de schreef gaan. Alleen zo zijn zulke bloedbaden in de toekomst te voorkomen.

Militaire rechters in Noord-Kivu spraken onlangs zware straffen uit voor een aantal militairen die betrokken waren bij de bloedige repressie van een betoging in Goma. Andere militairen werden vrijgesproken.

Ook de mensenrechtenvereniging VSV (La Voix des Sans-Voix pour les Droits de l’Homme) verlangt schadevergoedingen voor de slachtoffers en hun families.

De neergeslagen betoging ging uit van de religieuze beweging Wazalendo. Er waren 143 burgers opgesloten na de gebeurtenissen. 63 van hen werden onlangs veroordeeld. Ephrem Bisimwa, de leider van Wazalendo, werd veroordeeld tot de doodstraf maar zijn advocaten gaan in beroep. De doodstraf wordt in de DR Congo niet uitgevoerd.

© CongoForum, 11.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.