Boeken: AfricaMuseum krijgt plaats in bibliotheek van ‘centrum Wallonië-Brussel’ in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De bibliotheek van het centrum Wallonië-Brussel in Kinshasa heeft nu een speciale afdeling voor publicaties van het AfricaMuseum (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, KMMA) in Tervuren, België. Deze werd woensdag ingehuldigd door het hoofd van de afdeling publicaties van het KMMA, die op bezoek was in Kinshasa. Deze stap ligt in het verlengde van de samenwerking die al bijna 20 jaar bestaat op het vlak van de overdracht van nieuwe publicaties van het museum, aldus Actualité.cd.

Voortaan komen alle publicaties van het KMMA binnen twee maanden na hun beschikbaarheid aan in Kinshasa. Bovendien zijn sommige werken beschikbaar op de website van het museum. Isabelle Gérard, hoofd van de afdeling publicaties, vertelt over de in totaal 1.850 boeken die al verschenen zijn in de 125 jaar dat het KMMA bestaat, waarvan er veel gedigitaliseerd zijn en dus toegankelijk voor een breder publiek. Een groot aantal boeken is gewijd aan de DR Congo, haar stammen, haar geschiedenis, enz.

Sommige van deze boeken zijn al beschikbaar in de bibliotheek van het Wallonië-Brussel- centrum in Kinshasa. Dit is een bron van vreugde voor het hoofd van de bibliotheek, schrijver Richard Ali. “We hebben altijd al verschillende collecties gehad, maar een nieuwe collectie erbij is een echte gebeurtenis voor ons. Het is niet alleen een genoegen voor ons als bibliotheekbeheerders, maar ook voor onze lezers, die nu een zeer waardevolle collectie publicaties van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika zullen hebben,” zei hij.

Het museum heeft monografieën over elke provincie gemaakt. Dit is iets wat onderzoekers niet was ontgaan. Een van de nieuwe aanwinsten is een boek over de evolutie van huwelijksceremonies in Lubumbashi.

Voor toegang tot de bibliotheek in het Wallonië-Brussel-centrum in Kinshasa moet een bescheiden jaarlijkse bijdrage van 1.000 Congolese frank door studenten worden betaald. Andere categorieën mensen betalen niet meer dan 1.500 Congolese frank per jaar.

Isabelle Gérard gelooft dat dit gebaar de toegang tot kennis voor onderzoekers zal vergemakkelijken. Ze zegt dat ze werkt met jonge onderzoekers van de universiteit van Kinshasa en andere instellingen voor hoger onderwijs in Congo en dat de toegang tot boeken een grote zorg is in de DR Congo.

Het hoofd van de afdeling publicaties van het AfricaMuseum haalde ook het thema van de teruggave van kunstwerken uit de DR Congo die zich nog in het museum bevinden, aan. In het kader van dit hele proces dat zij reconstitutie noemt en dat bilateraal tussen de DR Congo en België is opgezet, is er een tussenfase, namelijk de fase van het onderzoek naar de herkomst van de collecties. Deze bestaat uit het identificeren van alle items die kunnen worden teruggegeven omdat ze illegaal zijn verworven.

Maar voor veel items is de herkomst niet duidelijk en de archiefcollecties zijn niet toereikend om de exacte informatie te vinden. “Op dit moment is er een team van onderzoekers in Congo en België en doctoraatsstudenten die aan de collecties komen werken en zoveel mogelijk de objecten en de archieven en andere externe archieven bestuderen om de herkomst van een stuk of een collectie te achterhalen”, legt Isabelle Gérard uit.

Geleidelijk aan zullen deze resultaten gepubliceerd worden door de afdeling publicaties. Isabelle Gérard heeft zelfs een boek samengesteld waarin enkele resultaten van dit herkomstonderzoek worden gepresenteerd. Er is een sectie met een aantal teksten die zeer specifieke stukken beschrijven, waarvan sommige zeer waardevol zijn, en die informatie geven over nieuwe ontdekkingen die zijn gedaan met betrekking tot de herkomst van het object in kwestie. Een volgende publicatie is gepland voor 2025.

© CongoForum, 13.10.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.