Brand verwoest geïmproviseerd ontheemdenkamp Malicha in Zuid-Kivu (CongoForum)

BUKAVU – Malicha, een geïmproviseerd ontheemdenkamp in het het ‘groupement’ Balala Sud in Fizi (provincie Zuid-Kivu) werd deze week getroffen door een verwoestende brand. Volgens de lokale autoriteiten brak de brand rond het middaguur uit, toen een boer gras aan het afbranden was op zijn akker in de buurt van de site, waardoor ongeveer 4.000 huisjes – bijna de hele site – werden verwoest, weet Radio Okapi.

De chef van Balala Sud, Zijne Majesteit Ngena Milingita, legde aan Radio Okapi uit dat de huisjes op het terrein van boven tot onder met riet bedekt waren, waardoor het vuur zich snel kon verspreiden. Volgens hem komt dit soort situaties helaas steeds vaker voor. Hij doet een dringend beroep op de Verenigde Naties om de ontheemden te hulp te komen door duurzame huizen te bouwen. “We vragen de Verenigde Naties om ons te helpen door huizen uit metalen platen te bouwen”, zo pleitte het traditionele stamhoofd.

In augustus verwoestte een andere brand meer dan 1.000 geïmproviseerde onderkomens in hetzelfde kamp voor ontheemden, wat de kwetsbaarheid van de inwoners bevestigt.

Het traditionele stamhoofd geeft ook aan dat er maatregelen worden genomen om toekomstige branden te voorkomen, in het bijzonder door de ontheemden bewust te maken van de noodzaak om huizen te bouwen met materialen zoals klei om ze minder brandbaar te maken.

De site in Malicha herbergt momenteel meer dan 5.000 intern ontheemden die op de vlucht zijn geslagen voor gevechten tussen gewapende groepen elders in het territorium Fizi. De precaire situatie van deze mensen vereist dringende humanitaire actie om hun onderkomens te herbouwen en hen een veilig onderkomen te bieden.

© CongoForum, 06.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.