Congo steekt 200 miljoen dollar in nieuwe gezondheidscentra (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese ministerie van Volksgezondheid zegt dat er 200 miljoen dollar wordt ingezet om nieuwe gezondheidscentra te laten bouwen. Dat plan sluit aan bij de ambitie om een soort universele gezondheidszorg te kunnen verzekeren.

In het kader van de ontwikkelingsplannen voor de 145 Congolese territoria worden nu 1.000 gezondheidscentra gebouwd, aldus Roger Kamba, de minister van Volksgezondheid. Van het budget van 200 miljoen dollar gaat er 42 miljoen naar de stad Kinshasa, melden diverse Congolese media. Bedoeling is om de toegang tot de gezondheidszorg te verbeteren en goedkoper te maken.

Volgens minister Kamba beseft president Félix Tshisekedi dat gezondheidszorg belangrijk is om het land te ontwikkelen. Hierbij wordt bijzondere aandacht gegeven aan kwetsbare personen zoals vrouwen en baby’s. Congo wil bijvoorbeeld de kraamzorg gratis maken.

De gemiddelde levensverwachting van Congolezen is lager dan het gemiddelde van alle Afrikanen. Veel baby’s sterven kort na de geboorte, veel bevallen vrouwen overlijden ook. Op 100.000 bevallingen in Congo zijn er 480 overlijdens van moeders. Op 35 geboortes is er 1 sterfgeval. « Een ernstig probleem voor de volksgezondheid”, zegt Kamba.

In 2024 moet de kraamzorg overal in het land geleidelijk gratis worden gemaakt. Bedoeling is om zo de overlevingskansen van baby’s en moeders te verhogen, in het bijzonder in Grand Bandundu en Centraal-Kongo.

© CongoForum, 11.10.23 (db)

Beeld – bron: ministère de la Santé/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.