Crisis in Oost-Congo: VS dringen aan op politieke oplossing (CongoForum)

KINSHASA – Naar aanleiding van het escalerende geweld in de provincie Noord-Kivu hebben de Verenigde Staten opgeroepen om werk te maken van een politieke oplossing in plaats van een militaire interventie. Dat meldt Actualité.cd.

De Amerikaanse ambassade in Kinshasa is ongerust over de toenemende gevechten tussen een coalitie van gewapende groepen en de M23. De gevechten hebben niet enkel geleid tot verlies van heel wat mensenlevens maar ook een massa vluchtende burgers en aanzienlijke materiële schade.

In een verklaring van 12 oktober riepen de Verenigde Staten de Congolese autoriteiten, de VN-vredesmacht (Monusco) en de regionale troepenmacht van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) op om hun inspanningen om burgers te beschermen op een gecoördineerde manier op te voeren.

Bij de Congolese regering is erop aangedrongen om onvoorwaardelijke toegang te regelen voor humanitaire hulp voor de getroffen bevolkingsgroepen. De VS bevestigen, als grootste donor van humanitaire hulp in het land, hun bereidheid om kwetsbare bevolkingsgroepen te steunen en dringen er bij alle partners op aan om genereus te zijn.

De Amerikaanse ambassade benadrukte dat de crisis in Oost-Congo een politieke oplossing vereist en geen militaire interventie. Ze moedigde alle partijen aan om de akkoorden die bereikt werden in recente regionale bemiddelingsprocessen volledig te respecteren, inclusief het staakt-het-vuren dat sinds 7 maart 2023 van kracht is. De Verenigde Staten zullen alle beschikbare diplomatieke middelen gebruiken om degenen die de vrede en veiligheid in de regio bedreigen te isoleren en te veroordelen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, uitte al op 28 september haar grote bezorgdheid in een toespraak voor de VN-Veiligheidsraad en wees daarbij op de acties van Rwanda in de regio. Ze riep de Congolese strijdkrachten op om een einde te maken aan hun banden met de Rwandese Huturebellen (FDLR), een relatie die Rwanda al lange tijd zorgen baart. Rwanda werd dan weer opgeroepen om zijn steun aan de rebellen van M23 te beëindigen en zich terug te trekken uit Congo.

De VS legden sancties op aan zes personen voor hun bijdrage aan het escalerende conflict in Oost-Congo en zetten Rwanda op de lijst van landen die vallen onder de ‘Child Soldier Prevention Act’. Deze maatregel zal leiden tot beperkingen op bepaalde vormen van bilaterale veiligheidsbijstand. De ambassadeur onderstreepte de toezegging van de Verenigde Staten om andere personen en entiteiten aan te wijzen die de vrede en veiligheid in Congo bedreigen.

Bintou Keita, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN in Congo, veroordeelde van haar kant krachtig de escalatie van het geweld in Masisi en riep op tot de uitvoering van de ‘Routekaart van Luanda als enige levensvatbare oplossing voor het conflict. Ze benadrukte de steun van Monusco voor de politieke processen en gezamenlijke militaire operaties om de ontwapening van de gewapende groepen te bewerkstelligen.

© CongoForum, 13.10.23 (em)

Beeld – bron: Afbeelding van DWilliam via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.