Gabonese president Brice Oligui Nguema wordt verwacht in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – Brice Oligui Nguema, de president van de overgangsregering in Gabon, is van plan een bezoek te brengen aan Kinshasa, waar hij vandaag president Félix Tshisekedi zal ontmoeten. Volgens Actualité.cd zal de ontmoeting beginnen op een één-op-één-basis in de ‘Cité de l’Union Africaine’ en vervolgens worden uitgebreid met medewerkers van de twee leiders.

Dit bezoek van een halve dag maakt deel uit van een rondreis van de nieuwe Gabonese leider in de ECCAS-regio, met als doel de druk op zijn land te verlichten. Er is geen gezamenlijke persconferentie gepland.

Brice Oligui Nguema, een gewezen commandant van de Gabonese Republikeinse Garde, was een van de organisatoren van de staatsgreep die Ali Bongo op 30 augustus 2023 in Gabon van de macht verdreef. Als reactie op de militaire staatsgreep schorste de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (ECCAS) Gabon met ingang van 31 augustus uit al haar organen.

De Conferentie van staatshoofden van de ECCAS stelde ook vast dat Ali Bongo niet kon voortdoen als huidige voorzitter van de organisatie. Teodoro Obiang Nguema Mbsasogo, president van de Equatoriaal-Guinea en huidig vice-voorzitter van de ECCAS-conferentie van staatshoofden en regeringsleiders, werd benoemd om de continuïteit van het voorzitterschap te waarborgen. Archange Touadera, president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, is door ECCAS benoemd tot bemiddelaar voor het politieke proces in Gabon.

© CongoForum, 11.10.23 (rk)

Beeld – bron: (archief) Présidence RD Congo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.