Geweld in Masisi en Rutshuru verergert ondervoeding bij kinderen (CongoForum)

GOMA – De ondervoeding bij kinderen neemt alarmerende vormen aan in de streek van Masisi, in de provincie Noord-Kivu. Oorzaak zijn de gevechten tussen de FARDC en de door het Rwandese leger gesteunde M23-rebellen. Volgens Artsen zonder Grenzen (AZG) hebben de gevechten in de regio veel families gedwongen om hun huizen en akkers te ontvluchten, waardoor de crisis verergert.

Sinds januari hebben de ziekenhuizen, die ondersteund worden door AZG-teams in Masisi en Mweso, elke maand gemiddeld 800 opnames geregistreerd van kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding, bijna het dubbele van het maandelijkse gemiddelde in 2022.

Het territorium Masisi, op zo’n 20 kilometer ten noordwesten van de provinciehoofdplaats Goma, staat bekend om zijn vruchtbare groene heuvels, waar landbouw de belangrijkste economische activiteit is. De regio wordt gaat echter al jaren gebukt onder gewapende conflicten en de situatie is sinds 2022 verder verslechterd door confrontaties tussen de ’23 Maart Beweging’ (M23), de Congolese strijdkrachten en verschillende andere gewapende groepen.

In de afgelopen maanden werd het voor de bevolking veel moeilijker om naar de akkers te gaan door de aanwezigheid van gewapende mannen die controleposten opzetten en “belastingen” heffen op de wegen. Bewoners hebben moeite om hun land te bereiken en worden vaak gedwongen om het in de steek te laten, waardoor de gewassen wegrotten.

Fahida, de ouder van een kind dat is opgenomen in het ziekenhuis in Masisi, beschrijft de situatie: “Door de gewapende mannen kan ik niet elke dag naar de velden gaan. Als we de weg nemen, zijn we bang dat we onderweg gewapende mannen tegenkomen. Ze eisen geld en kunnen ons zelfs doden of aanvallen.”

De ondervoedingscrisis verergert, deels door het gebrek aan functionele medische voorzieningen in de regio. Bestaande voorzieningen voor gezondheidszorg kampen met een tekort aan essentiële medische benodigdheden en de gezondheidsautoriteiten vinden het moeilijk om hen te ondersteunen. De situatie is vooral zorgwekkend voor de behandeling van ondervoeding, waarvoor medicijnen en Plumpy’Nut, een therapeutische voeding op basis van pinda’s, nodig zijn.

Als kinderen die lijden aan matige ondervoeding geen goede behandeling krijgen in gezondheidscentra, lopen ze het risico om ernstige ondervoeding te ontwikkelen, met veel zwaardere medische gevolgen.

Dr. Nadine Neema Mitutso, chef medische activiteiten in het ziekenhuis van Masisi, legt uit: “Vandaag de dag is het aantal opnames op de ‘intensive care’-afdeling van ons ziekenhuis bijna gelijk aan het aantal opnames voor poliklinische ondervoedingsbehandelingsprogramma’s in de gezondheidscentra. De meeste van deze ziekenhuisopnames zouden kunnen worden vermeden als de kinderen preventief behandeld zouden worden in de gezondheidscentra”.

Zodra kinderen uit het ziekenhuis worden ontslagen, hebben families te maken met dezelfde problemen om regelmatig aan therapeutisch voedsel te komen, waardoor het risico op terugval toeneemt.

Carole Zen Ruffinen, de projectcoördinator van AZG in Mweso, benadrukt de noodzaak van een wereldwijde reactie op de crisis: “Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is een alomvattende reactie van alle spelers in de regio essentieel. Het is absoluut noodzakelijk om duurzame oplossingen te vinden om aan de groeiende voedingsbehoeften van de bevolking te voldoen.”

AZG roept andere organisaties die werkzaam zijn in Noord-Kivu op om te zorgen voor een duurzame operationele aanwezigheid om de desastreuze gevolgen van ondervoeding te voorkomen. De Congolese autoriteiten en donoren worden aangemoedigd om de medische responscapaciteit van de gezondheidsinstellingen te versterken, in het bijzonder om ondervoeding aan te pakken.

De economische crisis als gevolg van de conflicten heeft ook geleid tot een inkrimping van de handel en een aanzienlijke stijging van de voedselprijzen, waardoor de voedselzekerheid van families in gevaar komt. De toch al kwetsbare inwoners van de regio hebben moeite om hun kinderen te voeden, en de situatie verslechtert met de dag.

© CongoForum, 27.10.23 (rk)

Beeld – bron: Blaise Makasi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.