‘Grand Bandundu’: meer dan 700 slachtoffers van misstanden en overvloedige regens (CongoForum)

BANDUNDU – De Nationale Vereniging van Slachtoffers in Congo (ANVC) heeft aan de overheid gevraagd om meer dan 700 slachtoffers van mensenrechtenschendingen en overvloedige regens in ‘Grand Bandundu’ te helpen.

Tijdens een interview met Radio Okapi legde de president van de vereniging, Myrhand Lumumba, uit dat veel van deze kwetsbare mensen gebrek hebben aan eten en kleding. Bovendien moeten ze schuilen én overnachten onder de sterren in Kwamouth en andere zones in de regio.

“Ik zou hier een oproep willen doen aan de burgerij van Grand Bandundu en aan alle verkozenen om druk uit te oefenen op de Congolese regering opdat de kwetsbare bevolking van onze regio getroost zou worden in haar lijden”, verklaarde Myrkand Lumumba.

De man uit het middenveld wijst op de moorden en systematische verkrachtingen die er waren sinds januari. Hij onderstreept dat de bevolking nog altijd wil horen wie verantwoordelijk is voor de gruwelijke feiten. “Mogen diegenen die zich onregelmatig gedragen hebben, de strengheid van de wet ondervinden. Waarom ook niet voorzien in herstelmaatregelen voor alle slachtoffers?”. Naast het geweld waren er ook nog natuurrampen. Lumumba hoopt dat president Félix Tshisekedi zijn gezond verstand zal gebruiken.

De regio Bandundu verkeert sinds januari in een serieuze veiligheidscrisis als gevolg van de activiteiten van de gewapende groep Mobondo.

© CongoForum, 16.10.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/Caniche Mukongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.