Grondwettelijk Hof: alles is in orde met kandidatuur Katumbi voor presidentsverkiezingen (CongoForum)

KINSHASA – Het Grondwettelijk Hof blijft erbij dat de kandidatuur van Moïse Katumbi voor de nakende presidentsverkiezingen geldig is. Eerder had Noël Tshiani een bezwaar ingediend tegen die kandidatuur. Hij uitte twijfels over de (Congolese) nationaliteit van Katumbi, de voorzitter van de partij “Ensemble pour la République”.

De nationale kiescommissie (CENI) wees erop dat Katumbi al in 2015 een nationaliteitsdocument had gekregen, wat beantwoordt aan de wettelijke vereisten om kandidaat te kunnen zijn. Het dit jaar ingediende dossier van Katumbi was volledig en bevatte alle vereiste documenten. De CENI verwijst hierbij naar artikel 104 van de Congolese kieswet, dat de vereisten opsomt, meldt Actualité.cd. Het Grondwettelijk Hof kreeg van de kiescommissie de boodschap dat er niets mis was met het dossier van Moïse Katumbi.

Tshiani had een bezwaar ingediend tegen de kandidatuur van Katumbi. Presidentskandidaat Seth Kikuni tekende bezwaar aan tegen de kandidatuur van Félix Tshisekedi, de huidige president.

© CongoForum, 30.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.