Herstel vrede in Kwamouth: leger krijgt middelen om op te treden, constateert middenveld (CongoForum)

KINSHASA – Het middenveld in Kwamouth, een deel van de provincie Mai-Ndombe, is blij dat het leger van de regering middelen heeft gekregen om de vrede in de streek te herstellen. Martin Suta, die een vooraanstaande rol speelt in het middenveld, zegt dat de veiligheidstoestand aan het verbeteren is. Al een hele tijd zijn er ernstige problemen door de acties van de Mobondo-militie. Een deel van de bevolking sloeg op de vlucht, ook naar naburige provincies.

Nu lijkt de regering maatregelen te nemen om overal de veiligheid te herstellen, verklaarde Suta op Radio Okapi. De regering is naar verluidt het leger op het terrein beter aan het uitrusten. Martin Suta hoopt dat de autoriteiten hun inspanningen zullen voortzetten om de vrede effectief te laten terugkeren.

De strijders van Mobondo kregen een ultimatum van het leger: ze moeten de wouden verlaten, zo niet zullen ze worden opgejaagd en aangepakt. Het leger wil ook dat alle vreedzame burgers vertrekken uit de wouden zodat de militie makkelijker kan worden bestreden.

Als de vrede daadwerkelijk terugkeert, wordt het ook voor de inwoners van Kwamouth mogelijk om in december deel te nemen aan de nieuwe verkiezingen, aldus nog Suta.

© CongoForum, 17.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.