Hevige incidenten tussen fracties Wazalendo Maï-Maï Malaika-militie in Maniema (CongoForum)

KINDU – In Maniema, een provincie in het oosten van de DR Congo, zijn er sinds een week zware incidenten als gevolg van een ruzie tussen twee fracties van de Wazalendo Maï-Maï Malaika-militie in de ‘chefferie’ Nonda in de streek van Kasongo. Notabelen uit de streek – onderwie professor Willy Ali Kyamasa, volksvertegenwoordiger Jean-Piere Amadi Lubenga en Placide Maku Zakuani – hebben al hun ongerustheid uitgesproken in een verklaring van zaterdag 7 oktober 2023 in Kindu. Dat bericht Actualité.cd.

De gevechten werden heviger waardoor de veiligheid van de lokale bevolking in het gedrang kwam. De notabelen zeggen dat er met lichte en zware wapens wordt gevochten. De gevechten hebben al geleid tot de massale verplaatsing van dorpsbewoners naar veiliger gebieden.

“Die gevechten vinden plaats in de chefferie van Benye Nonda in Kasongo, met als gevolg de massale verplaatsing van dorpsbewoners naar de brousse terwijl huizen afgebrand zijn waardoor het dagelijks leven van die mensen danig ontwricht wordt”, klinkt het. De ontheemde dorpsbewoners worden verplicht hun gronden, huisdieren en bezittingen achter te laten om in de brousse te leven, waardoor de lokale activiteiten op een dood spoor belanden. Ook de scholen liggen stil. In functie van die alarmerende situatie roepen de notabelen president Félix Tshisekedi op om spoedig de rust in de regio te laten terugkeren.

“Wij notabelen van de chefferie Benye Nonda hebben aan de autoriteiten gevraagd om de vrede zo gauw mogelijk in dit deel van het land te herstellen, gezien de gevaren die deze macabere situatie met zich meebrengt en kan creëren in deze pre-verkiezingsperiode en de directe en indirecte gevolgen.”

De gevechten tussen de verschillende fracties zijn een nieuw gevaar voor de vrede en veiligheid in Maniema. De humanitaire toestand in Nonda is verontrustend en de massale vlucht van de lokale bevolking bewijst hoeveel impact het geweld heeft.

Ook in de naburige zone Salamabila hadden ze al af te rekenen met gewapende groepen die te maken hebben met verschillende fracties van de Malaïka-militie. Deze groepen organiseren aanvallen, moordpartijen en ontvoeringen om te protesteren tegen de niet-naleving van contactuele afspraken getekend door Namoya Mining, een filiaal van Banro, dat recent werd overgenomen door Stategos Mining. Dat akkoord werd eind september 2023 getekend met de lokale gemeenschap van Salamabila.

© CongoForum, 10.10.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.