Joao Lourenco: “Bemiddeling tussen DR Congo en Rwanda zit vast” (CongoForum)

NAIROBI – Het bemiddelingsproces van de Afrikaanse Unie (AU) om de betrekkingen tussen de DR Congo en Rwanda te normaliseren, onder de hoede van Angola, zit in een impasse. Dat verklaarde het Angolese staatshoofd Joao Lourenco zaterdag in Nairobi (Kenia), volgens de website van de pan-Afrikaanse nieuwszender Africanews.

De Angolese president omschreef het het samentrekken van strijders van de M23 op bepaalde sites als een belangrijk obstakel voor dit proces. Hij was op 19 oktober in Nairobi aangekomen om deel te nemen aan festiviteiten en van gedachten te wisselen met zijn Keniaanse ambtgenoot William Ruto.

Na een tête-à-tête hielden de twee staatshoofden een gezamenlijke persbriefing. Bij die gelegenheid erkende Lourenco dat ze samen grote vooruitgang hadden geboekt, zowel in het proces van Luanda als dat van Nairobi, maar dat ze op één punt waren vastgelopen. “We moeten het samentrekken van M23-strijders op bepaalde sites bewerkstelligen”, zei de huidige voorzitter van de Internationale Grotemerenconferentie (ICRGL).

William Ruto, wiens land een bredere dialoog voert met talrijke gewapende groepen in het oosten van de DR Congo, stelde een mechanisme voor dat de samentrekking van deze rebellen zou kunnen vergemakkelijken. “Wij denken dat het mogelijk is om overleg te voeren, om het oostelijke deel van de DR Congo te stabiliseren en het Congolese volk in het algemeen te laten genieten van de vooruitgang, ontwikkeling, stabiliteit en vooruitgang in hun regio”, aldus de Keniaanse president.

Deze uitspraken komen op het moment dat de gevechten in Noord-Kivu, met name in de streek van Masisi, tussen de M23-rebellen en lokale gewapende groepen voortduren.

© CongoForum, 23.10.23 (rk)

Beeld – bron: (archief) Presse présidentielle/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.