Jonge vrouwen uit Kinshasa spreken zich uit over impact onderwijs (CongoForum)

KINSHASA – In de aanloop naar de Internationale Meisjesdag, die elke 11 oktober gevierd wordt om de emancipatie van meisjes en het respect voor hun mensenrechten te promoten, interviewde Actualité.cd jonge meisjes uit Kinshasa die hun mening gaven over het belang van onderwijs voor meisjes.

“Zowel jongens als meisjes moeten toegang hebben tot onderwijs. Het is heel belangrijk. Door naar school te gaan leren we te lezen en te schrijven en dat maakt ons nuttig voor de maatschappij. Ik moedig meisjes aan om te studeren, daar worden ze beter van”, zei Bibica Pandi, een leerlinge op de middelbare school in Kabambare.

Samantha Kavira gelooft dat het naar school sturen van jonge meisjes van vitaal belang is in de strijd tegen armoede. “Een meisje naar school sturen betekent dat je haar de kans geeft om kennis op te doen waarmee ze een beroep kan uitoefenen en aan haar toekomst kan werken. Een meisje naar school sturen is een hefboom in de strijd tegen armoede.”

Fortune Tshibola legt uit dat onderwijs bijdraagt aan meer gelijkheid. “Voor mij is onderwijs belangrijk. Dankzij mijn studies kan ik mijn dromen waarmaken, onafhankelijk zijn en respect afdwingen in de maatschappij. De president heeft het gratis onderwijs gelanceerd, maar het verbaast me dat er nog altijd meisjes zijn die niet naar school gaan. Tegenwoordig zijn er meisjes die op verschillende gebieden uitblinken. We hebben nu vrouwelijke ingenieurs, metselaars en anderen, terwijl er vroeger bijna geen waren. Dus ik vraag aan de regering om meisjes en jongens dezelfde onderwijskansen te geven.”

Voor Aurélie Ngelimbali, een studente aan de Universiteit van Kinshasa, worden meisjes geconfronteerd met een aantal obstakels wanneer het gaat om de toegang tot onderwijs. “De meisjes van gisteren en vandaag zijn niet dezelfde. De meerderheid van de meisjes wil studeren, maar er zijn obstakels, zoals de buitensporig hoge schoolkosten, ouders van meisjes hebben niet genoeg geld om hun dochters naar school te sturen en houden ze liever thuis om huishoudelijke taken te doen. Sommigen worden zelfs de straat op gestuurd om te bedelen, waardoor ze worden blootgesteld aan seksueel geweld, verkeersongevallen enzovoort. Sommigen zullen zeggen dat we gratis onderwijs hebben, maar sommige scholen vragen nog altijd schoolgeld en niet alle ouders kunnen dat betalen. Het zou goed zijn als de regering deze kwestie op scholen en universiteiten zou herzien”.

Patricia Kibonge vindt dat niet naar school gaan een minderwaardigheidscomplex veroorzaakt. “Het is belangrijk om naar school te gaan”, zegt ze. “Niet naar school gaan zorgt ervoor dat meisjes in een minderwaardige positie ten opzichte van anderen blijven, ook ten opzichte van mannen. Een meisje dat niet naar school gaat, zal het moeilijker vinden om haar stem te laten horen. Ze zal gemarginaliseerd worden, niet in staat zijn om zichzelf te uiten, om beslissingen te nemen over haar lichaam en haar leven, om actief deel te nemen aan de besluitvorming van de maatschappij waarin ze leeft en om een rol te spelen als vrije burger. En deze situatie zal waarschijnlijk voortduren, omdat een ongeschoold meisje niet kan begrijpen hoe belangrijk het is om haar kinderen goed onderwijs te geven.

© CongoForum, 12.10.23 (rk)

Beeld – bron: (illustratief), Radio Okapi/Patience Ngalula

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.