Kinshasa: start project “1 miljoen KMO’s voor 8 miljoen banen” (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering lanceerde afgelopen woensdag in Kinshasa het project “1 miljoen kmo’s voor 8 miljoen banen”. Het doel van dit grote ondernemerschapsproject is om de komende vijf jaar in de hele DR Congo een miljoen ‘kleine en middelgrote ondernemingen’ of KMO’s (PME’s) op te richten en 8 miljoen banen te creëren.

Dat zou moeten worden bereikt via een innovatief digitaal portaal, Continuum PME, dat platforms aanbiedt zoals Bourse-PME, Chance-PME, Business-PME, Stratégie-PME en Microfinances-PME, aldus Radio Okapi.

Naast de financiering die ze zullen ontvangen, zullen ondernemers deelnemen aan discussiepanels en toegang krijgen tot digitale tools om succesvolle ondernemers te ontmoeten.

Dit project legt bijzondere nadruk op prioritaire gebieden zoals landbouw, energie, gezondheid en onderwijs, kleinschalige industrie, ambachten en lokaal ondernemerschap.

Voor de algemeen directeur van Quantum Vertex, Popol Kayembe, is het project “1 miljoen kmo’s voor 8 miljoen banen” geen grap maar realiteit. Hij betreurt het dat de DR Congo achterloopt bij de oprichting van KMO’s, met slechts 24.000 erkende kmo’s, terwijl 560.000 andere KMO’s in de informele sector opereren. In dat opzicht haalde Popol Kayembe Nigeria en Kenia aan, die hun economieën hebben opgebouwd rond KMO’s.

De minister van Ondernemerschap en KMO’s, Désiré M’zinga, spoorde ondernemers aan om met ideeën te komen: “Kom met je ideeën en we zullen ze in de boeken zetten en formaliseren met de steun van onze partners. Laten we mobiliseren zodat ons land echte ondernemers krijgt”.

Dit project wordt ondersteund door Quantum Vertex.

© CongoForum, 13.10.23 (rk)

Beeld – bron: CellCom Ministère PME/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.