Klimaat: gouverneurs beloven om veengebieden te beschermen (CongoForum)

KINSHASA – Zes gouverneurs van provincies met veengebieden hebben zich zaterdag geëngageerd om deze ecosystemen te beschermen en te ontwikkelen. Ze deden dat in een gezamenlijke verklaring aan technische en financiële partners in Kinshasa, aldus Radio Okapi.

De gouverneurs van Equateur, Tshopo, Tshuapa, Maï-Ndombe, Mongala en Sud-Ubangi waren het erover eens dat veengebieden een unieke bron van biodiversiteit zijn die het klimaat reguleert door koolstof op te slaan.

In hun document hebben de gouverneurs van de zes provincies zich ertoe verbonden een multisectoraal en multidimensionaal overlegkader op te zetten om het duurzame beheer van veengebieden te garanderen. Ze willen ervoor zorgen dat deze gebieden niet worden drooggelegd, om te voorkomen dat ze een ‘broeikasgasemissiebom’ worden.

Met deze verklaring willen deze gouverneurs ook het welzijn van de lokale bevolking verbeteren door de mogelijkheden van ‘groene economieën’ uit te buiten.

De gouverneur van Equateur is ervan overtuigd dat dit project alleen kan slagen met de steun van partners.

De directeur van het Wereldnatuurfonds (WWF), Yaouba Kaigama, prees de vastberadenheid van de gouverneurs om de veengebieden te beschermen.

Een vertegenwoordiger van de minister van Milieu meldde op zijn beurt dat de DR Congo een overvloed aan veengebieden heeft met de capaciteit om meer dan 30 miljard ton koolstof vast te houden. Dit maakt de DR Congo tot ’s werelds grootste klimaatregulator.

© CongoForum, 23.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Blaise Ndongala M

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.