Kwilu: ziekenhuis in Bandundu krijgt geneesmiddelen voor ontheemden uit Kwamouth (CongoForum)

BANDUNDU – Noodkreten over de weinige gezondheidszorg voor ontheemden uit Kwamouth, die in Bandundu verblijven, zijn enigszins gehoord. President Félix Tshisekedi liet materiaal sturen naar het algemeen ziekenhuis van Bandundu om een betere gezondheidszorg te kunnen voorzien voor burgers die zijn gevlucht voor de wreedheden in de provincie Maï-Ndombe.

Ignace Ndona, adviseur van de president, kwam woensdag een hoeveelheid geneesmiddelen afleveren bij de plaatselijke gezondheidsstructuren. Enkele weken geleden hadden de ontheemden zelf betoogd wegens de slechte gezondheidszorg. Er waren toen al mensen gestorven, aldus Actualité.cd.

Dr. Jean-Pierre Basake leidt de provincie divisie voor gezondheidszorg in Kwilu. Hij is blij met de geste van de Présidence. “Sommigen dachten dat de zaak van tafel was en dat er geen steun meer zou komen voor de ontheemden uit Kwamouth. De ontheemden bevinden zich niet alleen in de stad maar ook in het binnenland in onze provincie.” De arts merkt op dat er ook vluchtelingen zijn in de gezondheidszones Bagata en Kikongo.

Begin oktober waren al 69 personen overleden in een kamp voor ontheemden, als gevolg van de gebrekkige gezondheidszorg en te weinig eten. De ontheemden in Bandundu, afkomstig uit Kwamouth, zijn al meer dan een jaar op de plek waar ze nu leven. Begin oktober was sprake van circa 60 zwangere vrouwen en een kleine 4.700 ontheemden.

© CongoForum, 26.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.