Luikse politicoloog Kabamba vindt timing publicatie definitieve lijst kandidaten ongelukkig (CongoForum)

LUIK – Politicoloog Bob Kabamba, docent aan de Universiteit van Luik, heeft deze week zijn afkeuring uitgesproken over de publicatie van de definitieve lijst voor de presidentsverkiezingen aan de vooravond van de kiescampagne. Hij kwam aan het woord in het programma ‘Dialogue entre Congolais’ bij Radio Okapi.

Volgens Kabamba dreigt deze optie de kandidaat die aan de macht is te bevoordelen, omdat die over genoeg middelen beschikt om campagne te voeren. “Als de lijst met presidentskandidaten op 18 november wordt gepubliceerd, de dag voor de kiescampagne, hoe verwacht je dan dat mensen campagne gaan voeren zonder te weten of ze wel of niet op de lijst staan? Als een kandidaat op de lijst staat en T-shirts gaat kopen en aan de vooravond van de campagne blijkt dat hij niet op de lijst voorkomt, wat zal dan zijn reactie zijn? Hoe zullen zij reageren? Degenen die aan de macht zijn zullen ondubbelzinnig staatsmiddelen kunnen gebruiken om campagne te voeren, terwijl de anderen dat niet zullen kunnen zonder de kieslijst”.

Professor Kabamba vreest ook dat deze optie het ‘momentum’ van de kandidaten uit de oppositie zou kunnen belemmeren, die volgens hem met een gemeenschappelijke kandidaat zouden kunnen eindigen. Kabamba stelt voor om de definitieve lijst van presidentskandidaten 2,5 maand voor de kiescampagne te publiceren, zoals in eerdere verkiezingscycli. “Wanneer ik vergelijk met andere verkiezingen, realiseer ik me dat in 2006, 2011 en 2018 de definitieve lijsten met presidentskandidaten minstens tweeënhalve maand voor de verkiezingen werden gepubliceerd”, klinkt het.

Jean-Baptiste Itito, directeur communicatie van de nationale kiescommissie CENI, reageert dat het gaat om een bepaling die in de kieswet is opgenomen. Om het de kandidaten gemakkelijker te maken om hun campagnes voor te bereiden en deze moeilijkheid te omzeilen, zullen de nummers die bij de naam van elke kandidaat op de voorlopige lijst staan als definitief worden beschouwd.

“Artikel 70 van de kieswet verplicht de CENI om de definitieve lijst 24 uur voor het begin van de kiescampagne te publiceren. En de CENI heeft dit toegepast. Met het oog op deze moeilijkheid en om het de kandidaten makkelijker te maken, heeft de CENI gezegd dat de nummers van de kandidaten in de voorlopige lijst ook definitief zullen zijn”.

© CongoForum, 12.10.23 (rk)

Beeld – bron: Facebook

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.