Mensenrechten in Congo: negen doden per dag door gewapend geweld (CongoForum)

KINSHASA – De mensenrechtensituatie in de Democratische Republiek Congo blijft zorgwekkend en wordt gekenmerkt door gewapend geweld in verschillende provincies en een toename van de politieke spanningen in de aanloop naar de verkiezingen van december 2023. Dat zei de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN in de DR Congo, Bintou Keita, deze week tijdens de 54ste zitting van de versterkte interactieve dialoog over de mensenrechtensituatie in de VN-Mensenrechtenraad.

Het geweld in de provincies Ituri, Mai-Ndombe, Kwilu, Kwango, Centraal-Kongo, Kinshasa en Noord- en Zuid-Kivu heeft geleid tot een toename van het aantal mensenrechtenschendingen en misbruiken, met een groeiend aantal slachtoffers. Mevrouw Keita onthulde dat sinds het begin van het jaar elke dag gemiddeld negen mensen in de DR Congo zijn gedood door leden van gewapende groepen.

De humanitaire situatie, die al verontrustend was, blijft verslechteren met meer dan een miljoen ontheemden. Ontheemdenkampen zijn gebieden van grote zorg geworden, waar meer humanitaire hulp nodig is om de veiligheid van de ontheemden te garanderen en straffeloosheid te bestrijden. De beschikbare humanitaire ruimte wordt echter kleiner, wat de toegang bemoeilijkt.

Mevrouw Keita riep de Congolese autoriteiten op om maatregelen te nemen om ononderbroken toegang tot humanitaire gebieden te garanderen, in het bijzonder tot sites voor binnenlandse ontheemden, zodat humanitaire spelers vitale hulp kunnen bieden. Ze vroeg ook om de steun van de leden van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties bij het versterken van de ondersteuningsmechanismen voor humanitaire hulp.

De inspanningen van de VN-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo (Monusco) zijn gericht op het opzetten van tijdelijke bases, het uitvoeren van patrouilles, gezamenlijke operaties en escortes, en het herstellen van communicatie-infrastructuur om mensen in nood in de getroffen gebieden te kunnen bereiken.

De oproep van de speciale vertegenwoordiger komt op een moment dat de DR Congo zich voorbereidt op cruciale verkiezingen, die bijzondere aandacht zullen vragen voor de veiligheid en stabiliteit van het land.

© CongoForum, 11.10.23 (rk)

Beeld – bron: Bintou Keita, Radio Okapi/J. Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.