Mukwege: “Ik sta al 40 jaar aan de kant van de bevolking” (CongoForum)

KINSHASA – De presidentsverkiezingen van december komen dichterbij, en diverse kandidaten halen soms pittig uit naar de concurrentie. De nationale kiescommissie (CENI) sloot gisteren, zondag, de inschrijvingen voor presidentskandidaten af. 24 kandidaten gingen naar de kantoren van de CENI om er formaliteiten te regelen en hun standpunten uit te leggen.

Uitspraken van president Félix Tshisekedi gingen niet onopgemerkt voorbij. Tshisekedi gaf een sneer naar presidentskandidaat Denis Mukwege. “Congo is geen auto of geen menselijk orgaan dat je moet repareren”, luidde het. Hij waarschuwde de bevolking voor ‘kandidaten die door buitenlanders worden gefabriceerd’.

Dr. Mukwege, internationaal bekend als gynaecoloog, reageerde meteen. Hij noemde de uitspraken van Tshisekedi ‘ongelukkig’ en ‘populistisch’. Volgens hem helpen zulke uitspraken niet om een land op te bouwen met een bevolking die goed aan elkaar hangt.

“In Congo sta ik al 40 jaar aan de kant van de bevolking”, aldus Mukwege. “Ik bouwde scholen door met de bevolking bakstenen te maken. Ik zocht water in de rivier om samen met de mensen gezondheidscentra te bouwen. We beleefden samen alle moeilijkheden, deden samen aan landbouw, ik leerde hoe je kippen en geiten kan kweken om noden op het vlak van gezondheidszorg te bevredigen.”

De aanvallen van sommige presidentskandidaten stemmen Mukwege triest, schrijft Actualité.cd. Hij noemt hen ‘buitenlanders die in Europa leven en geen fysiek adres hebben in Congo’. “Ik denk dat zij hun verhaal over mij moeten herzien. Ik ben het meest Congolees van allemaal. »

Denis Mukwege diende op 3 oktober zijn kandidatuur officieel in. Hij wil een transparant verkiezingsproces waarbij iedere burger zijn stem kan uitbrengen. Mukwege wordt gesteund door de ‘Alliance des Congolais pour la Refondation de la Nation’ (ACRN). Mukwege kreeg financiële steun van andere Congolezen die zijn idealen delen.

Tussen 9 en 14 oktober 2023 zal de CENI de lijst met presidentskandidaten onderzoeken. Rond 18 of 19 oktober zal de voorlopige lijst worden bekendgemaakt.

Martin Fayulu, Moïse Katumbi, Delly Sesanga en Matata Ponyo hebben allemaal de ambitie om president te worden. Ook Seth Kikuni, Noël Tshiani, Théodore Ngoyi en Marie-Josée Ifoku zijn kandidaat voor het presidentschap.

© CongoForum, 09.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.