Nieuwe feiten van seksueel misbruik bij Monusco: onderzoek is gaande (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering heeft gereageerd op het nieuws over mogelijke nieuwe feiten van seksueel misbruik die zouden zijn gepleegd door VN-blauwhelmen in het oosten van het land. De minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Lutundula, is tevreden over het feit dat de VN-vredesmacht (Monusco) heeft aangekondigd dat ze in deze zaak actie zal ondernemen. Hij wil dat de vredesmacht de nodige sancties treft om herhaling van deze feiten te voorkomen.

De minister herinnert eraan dat eerdere feiten, in Kasindi, bij Monusco al leidden tot maatregelen en onderzoek. Hij gaat ervan uit dat Monusco ook nu het nodige zal doen, aldus Actualité.cd.

Onlangs maakte de VN-vredesmacht bekend dat ze ‘sterke maatregelen’ had genomen tegen blauwhelmen die worden verdacht van ‘ernstige gedragsfouten’ in de stad Beni (Noord-Kivu). Monusco gaf geen details over de feiten.

Een interne controledienst moet nu onderzoeken wat er precies is gebeurd. In principe willen de Verenigde Naties alle feiten van seksueel misbruik voorkomen en bestraffen. In de praktijk zijn er wel geregeld ernstige problemen op dit gebied.

© CongoForum, 24.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.