Ondervoeding heeft hoge kostprijs in DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – Ondervoeding in diverse vormen zet een enorme economische druk op de DR Congo. Volgens een onderzoek van Unicef hangt hieraan een jaarlijks prijskaartje van meer dan 1 miljard dollar. Bijna 42% van de Congolese kinderen onder de 5 jaar kampt met chronische ondervoeding; anders gezegd 9,2 miljoen kinderen. Het onderzoek dateert uit 2022.

Het probleem van ondervoeding is vernietigend voor de economische groei en bestendigt de armoede bij de bevolking: het fenomeen vermindert de productiviteit, vergroot de kosten van de gezondheidszorg en leidt tot slechtere schoolresultaten bij kinderen. De economische kostprijs van de ondervoeding wordt geschat op bijna 1,2 miljard dollar per jaar, aldus Actualité.cd.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat ondervoeding resulteerde in een verlies van 4,56% van het bruto binnenlands product (BBP). Ondervoeding werd ook gelinkt aan een kindersterfte van 31,5% bij kinderen onder de 5 jaar en mindere ‘vermogens’ bij volwassenen die het hadden meegemaakt.

De Congolese regering en haar partners werken via een ‘nationaal forum’ samen om ondervoeding aan te pakken. De vereiste inspanningen hebben betrekking op de gezondheidszorg, het onderwijs, de landbouw, water, sanitair en sociale bescherming.

Jaarlijks zou 356 tot 467 miljoen dollar nodig zijn om een aantal interventies mogelijk te maken. Deze inspanningen zou in de komende tien jaar moeten worden volgehouden.

Congo heeft te weinig voedsel om de eigen bevolking degelijk te kunnen voeden. Er is sprake van een voedseltekort van 6,9 miljoen ton.

Het Nationaal Voedselforum, dat momenteel bezig is, wil de nodige middelen bijeenbrengen en strategieeën bedenken om het probleem efficiënt aan te pakken.

© CongoForum, 06.10.23 (db)

Beeld – bron: UNICEF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.