Ontwikkeling territoria in Equateur: nog twee maanden om eerste fase af te werken (CongoForum)

MBANDAKA – In Mbandaka, de hoofdplaats van de provincie Equateur, werd woensdag een workshop gehouden over de eerste fase van het lokale ontwikkelingsprogramma voor 145 gebieden (territoria) PDL145T, gericht op de bouw van openbare gebouwen. Bedoeling was om de deelnemers te informeren over de resultaten die zijn behaald met betrekking tot de uitvoering van activiteiten in de 7 territoria van deze provincie, schrijft Actualité.cd.

Onder de deelnemers bevonden zich mediaprofessionals, spelers uit het maatschappelijk middenveld, leden van de provinciale regering, parlementairen van de provinciale Assemblee en medewerkers van lokale ontwikkelings-ngo’s.

Het aanspreekpunt van het programma in de provincie Equateur, ingenieur Albert Shango Ndjadi, is tevreden over de resultaten na 10 maanden werk. Volgens hem “zijn er nog twee maanden over om al het werk op de 100 locaties in de provincie Equateur af te ronden. De centrale overheid heeft een budget van 22,7 miljoen dollar toegewezen om activiteiten uit te voeren in de 7 territoria van de provincie”.

Op 30 september 2023 waren er al 29 scholen gebouwd en 10 scholen waren bijna klaar, kondigde het contactpunt van PDL145T in Equateur aan. De tabel van de reeds gebouwde scholen ziet er als volgt uit: – Bolomba: 7 scholen – Bomongo: 6 – Bikoro: 6 – Ingende: 9 – Lukolela: 5 – Makanza: 3 – Basankusu: 4.

Ingenieur Shango Ndjadi voegt eraan toe dat er al 12 gezondheidscentra zijn gebouwd en dat men in 20 gevallen muren aan het optrekken is. Hij wijst er ook op dat het eerste administratieve gebouw in het territorium Bolomba, op meer dan 250 km van Mbandaka, al van bouwplaten is voorzien. Er wordt ook gewerkt aan de afwerking van de andere administratieve gebouwen in 6 territora.

Begin december worden alle werken overgedragen aan de gebruikers en worden de voorbereidingen getroffen voor de tweede fase, benadrukte de programmamanager.

De deelnemers deden aanbevelingen over de betrokkenheid van de gemeenschap en het vergroten van het bewustzijn aan de basis. De steun aan de landbouw moet plaatsvinden voor er moderne markten worden aangelegd; verder moeten wegen voor de boeren eerst worden hersteld.

De workshop van woensdag werd geleid door de provinciale minister van Planning, Emmanuel Baleka.

© CongoForum, 06.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Blaise Makasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.